Illustrasjopnsbilde norsk førerkort.
Illustrasjopnsbilde norsk førerkort.

Sjekk av førerkort for bedrifter

Ny, videreutviklet, tjeneste lansert.

Publisert Sist oppdatert

Statens vegvesen lanserer nå et API som en videreutvikling av Sjekk førerkort-tjenesten, som ble tilgjengelig på vegvesen.no høsten 2018. Navnet er «API for sjekk av førerkort for bedrifter».

- Bedrifter som leier ut kjøretøy har ansvar for å sjekke at den som leier kjøretøyet, har gyldig førerkort for riktig førerkortklasse. API-et som nå er klart til bruk vil gjøre det enklere for bedrifter å sjekke førerkortopplysningene på et førerkort samt om dette er gyldig for kjøring. Når du som privatperson eller bedriftskunde for eksempel skal leie et kjøretøy, kan bilutleiefirmaet raskt sjekke om du har den førerretten du påberoper deg, og at denne er i samsvar med den aktuelle vektklassen, sier seniorrådgiver Bujar Llukaj i Statens vegvesen.

- API er en forkortelse for Application Programming Interface og er et grensesnitt som gjør det mulig for to systemer å snakke sammen. Dersom et system skal hente data fra et annet system, vil man ønske å koble seg mot denne løsningens API. Har man ikke et API, må sjekken av førerkort gjøres manuelt i for eksempel Sjekk førerkort-tjenesten for å få til det samme. Man skiller mellom åpne og lukkede API-er. Et åpent API er et API som er tilgjengelig for alle, mens et «lukket» eller begrenset API er der det er tilgangskontroll til hele eller deler av API-et. Enhetsregisteret (brreg.no) er et eksempel på åpne data som man kan gjøre oppslag i, sier Llukaj.

Sensitive opplysninger skjermet

Det informeres kun om hvilken førerrett en person har. Øvrig informasjon, slik som eventuelle beslag og inndragning, eller begrensninger på grunn av helsemessige årsaker er taushetsbelagt og vil ikke bli tilgjengelig.

Det er det lagt en begrensning på 2000 søk per døgn for den enkelte bedrift. Foreløpig ser det ut til at de fleste bedrifter ikke har behov for flere søk enn det begrensningen tillater, skriver Statens vegvesen i en nyhetsmelding.

Se hvem som har søkt på deg

Alle oppslag blir synlig i Din side på vegvesen.no for den personen som søkes opp. Ved første gangs søk får den det søkes på en SMS om søket og hvordan de kan sjekke søkehistorikk.