Sensible 4 hevder at deres autonomi-løsning takler snø og vanskelige kjøreforhold.

Tester selvkjørende varebil i Norge

Toyota Proace med finsk autonom kjøreprogramvare testes i Gjesdal.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Den finske bedriften Sensible 4 som utvikler programvare for selvkjøring, har startet klargjøring til pilotprosjekt i Gjesdal i Rogaland. Piloten er en del av et forsknings- og utviklingsprosjekt kalt FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation System), og er en fortsettelse av et pilotprosjekt gjort i Helsinki i fjor vår.

Gjesdal-piloten introduserer nye Toyota Proace -kjøretøy, en ny versjon av den autonome kjøreprogramvaren og nye funksjoner for behovsbasert offentlig transport. Som ekstra sikkerhet er det alltid en person om bord kjøretøyet mens det kjører, opplyser Sensible 4 i en pressemelding.

- Vi har utført forberedelsene våre som planlagt i Gjesdal. Kjøretøyene fungerer bra, sier Sensible 4-prosjektlederen Aleksi Tepponen.

Skjermen inne i bilen formidler systemets status til sikkerhetsføreren. Bildet til venstre er skapt av flere LiDAR-sensorer, og gir føreren mulighet til å følge med på at systemet fungerer som det skal. Grafene til høyre beskriver hvilke kommandoer systemet sender til kjøretøyet, og hva kjøretøyet foretar seg.

På grunn av koronaviruset tilbrakte de finske medarbeiderne sine første dager i Norge i karantene, før de bega seg ut i det offentlige rom. Piloten starter snart og er planlagt å fortsette til slutten av februar 2021.

- En trygg pilot for alle er vår førsteprioritet, fortsetter Tepponen.

Hevder å takle snø

Omgivelsene i Gjesdal er nå preget av snø og litt tøffe værforhold, som på generell basis er utfordrende for selvkjørende løsninger. Sensible 4 hevder imidlertid å besitte det eneste selvkjørende systemet som kan kjøre under alle værforhold, inkludert snø.

- Vi gleder oss til å begynne å teste programvaren vår i omgivelser som vi ikke har i Finland. Vi tror ikke at det kommer til å skape problemer for systemet vårt. Toyota-kjøretøy klarer seg godt i bratte bakker og på snødekte veier, sier Tepponen.

Under testprosjektet er det etablert et såkalt Remote Control Center (RCC) i Ålgård. RCC-et spiller en vesentlig rolle, ettersom det muliggjør fjernhjelp og kundeservice for selvkjørende kjøretøy og passasjerene deres. RCC-et tester også ut drift av flåtestyring, som vil kreves i fremtiden når selvkjørende kjøretøy utgjør en betydelig del av den offentlige transporten.

Samler verdifulle data

Aleksi Tepponen er prosjektleder for utprøvingen i Gjesdal.

I tillegg til Toyota-kjøretøyene, brukes det også et lite Renault Twizy-basert testkjøretøy i pilotprosjektet. Piloten kjøres i samarbeid med Shotl, i et EU-støttet FABULOS-prosjekt. Sensible 4 arbeider også sammen med Mobility Forus i denne piloten. Den planlagte ruten er 3,3 kilometer lang og kjøres uten passasjerer.

- Det gleder oss å starte våre første selvkjørende piloter utenlands. Autonom kjøring på åpne veier er en vesentlig del av utprøvingen av programvaren vår og innhenter verdifulle data for fremtidig utvikling, sier Harri Santamala, CEO hos Sensible 4, og henviser til to piloter som skal ta til i Norge.

I tillegg til FABULOS-piloten i Gjesdal, brukes programvare til Sensible 4 også i Ski utenfor Oslo, til en annen pilot med Ruter, Toyota Motor Europe og Holo.

Grunnleggerne av Sensible 4 har utviklet selvkjørende kjøretøy siden 80-tallet. I februar i 2020 sikret Sensible 4 seg 7 millioner dollar i serie A-finansieringsrunde fra japanske investorer og teknologien har vunnet flere priser.

Powered by Labrador CMS