PUMPE: Kristiansen Betongpumping i Skien har kjpt ny betongpumpe med 56 meters rekkevidde. Den bygget p en Mercedes-Benz Arocs femakslet bil og pbygget er fra Putzmeister.

Gøran er pumpegal

SKIEN: Gøran Kristiansen er andregenerasjons betongpumper i Skien. Han vil ha det beste og mest moderne utstyret på markedet.

Publisert

TEKST OG FOTO: ESPEN BRAATA

Han har drevet i 25 år, og fortsatte i farens fotspor. Firmaet har utgangspunkt i Skien, og Vestfold og Telemark har vært deres primære nedslagsfelt.

Nå har Gøran Kristiansen gjort sin største investering så langt. Han har tangert det som er Norges største betongpumper med 56 meters rekkevidde. Frem til nå har det bare vært slike pumper i Oslo-området og i Trondheim. Med den nye kjempen starter et nytt kapittel i betongeventyret for Kristiansen Betongpumping.

- Nå jobber vi med å bygge et marked for den store pumpa. Med denne pumpa kommer vi nok til å utvide nedslagsfeltet vårt en del i forhold til hvor vi har jobbet tidligere, sier Gøran Kristiansen.

Tro

Kristiansen Betongpumping i Skien har kjpt ny betongpumpe med 56 meters rekkevidde. Den bygget p en Mercedes-Benz Arocs femakslet bil og pbygget er fra Putzmeister.

Gøran Kristiansen er en mann som er særdeles tro mot sine leverandører. Samtlige av hans 10 betongpumper er levert av TG Pumpeservice som forhandler Putzmeister pumper og mixere i Norge. Og alle chassisene er Mercedes-Benz Arocser.

- Det er flere store fordeler med å bruke samme merke på alle maskinene. Mange av de slitedelene som innimellom må byttes, kan vi ha på eget lager. I tillegg er det en åpenbar fordel å ha pumper som er like å operere, sier Gøran Kristiansen.

Enorm

Den nye pumpa er rett og slett enorm. Selv om den er nesten tre ganger så lang som den korteste vi har, er den i prinsippet lik både å sette opp og kjøre. Selv om det er stor forskjell i størrelse er pumpene forholdsvis like å operere.

Arocs 4153 med lav sovehytte er hele 14,5 meter lang. Utgangspunktet er et fireakslet chassis som har fått ettermontert en femte aksling 1,95 meter bak den originale tandemen. I tillegg har den styrbare andreakslingen blitt flyttet bakover for å balansere ut vekten fra det enorme påbygget.

Det ser knapt ut som det beveger seg når støttebena eller tårnet pakkes ut. Men i det øyeblikket du flytter blikket ut på spissen av pumpen går det styggfort.

Spredning

Det er ikke utstyret det står på hos Kristiansen. De er åtte ansatte og har 10 pumpebiler. I tillegg har selskapet flere stasjonære pumper og spesialpumper. Den minste lastebilpumpen har 20 meters rekkevidde. Også denne pumpen er bygget på et treakslet chassis. Med sving på den siste akslingen blir den betydelig smidigere enn den gamle pumpen i samme størrelse som satt på en toakslet bil. Derfra går de tripp trapp opp til den nye kjempen.

For tre år iden flyttet firmaet også inn i et helt nytt bygg på 550 kvadratmeter vest i Skien. Der har de stort verksted med fire brede løp. Likevel er det bare den nye 56-meteren som står parkert inne.

- Det er bedre å ha pumpebilene stående ute for å slippe temperatursvingningene, sier Gøran Kristiansen.

Det er også en fordel for å kunne vedlikeholde og holde utstyret i orden. - Det er nesten blitt en konkurranse blant gutta og ha den reneste bilen, sier Gøran Kristiansen.

Pandemien har også påvirket betongbransjen i Grenland. Det er fortsatt stort trykk i jobbene mot de store byggherrene, men det at folk har vært mer hjemme har resultert i flere oppdrag også hos privatkunder. I fjor pumpet Gøran Kristiansen og kollegaene betong til 25 svømmebasseng i private hager og boliger.

Best i alt

- Vi skal ha de beste sjåførene og det beste utstyret. Det har egentlig lenge vært sånn at folk har kommet til oss og vil jobbe her. Det har blitt enda bedre etter at vi fikk nybygget, sier Kristiansen.

Om folkene ikke blir byttet så ofte blir bilparken det til gangs. Gøran Kristiansen har ikke telling på hvor mange pumper de har hatt de siste årene, men han tipper det dreier seg om mellom 25 og 30 biler de siste 10 årene.

- Jeg vil ha det nyeste og beste utstyret på markedet. Det gjør at vi både jobber mer effektivt og kan løse oppdrag som konkurrentene våre strever med, sier Gøran Kristiansen. Det er stor forskjell på hvor mange timer de forskjellige pumpene går hvert år, og som hovedregel har Kristiansen Betongpumping pumpene mellom to og tre år. I etterkant eksporteres de som regel ut av landet.

Travelt

Tore Gausland har siden 2017 hatt agenturet for Putzmeister for hele Norge. Han har også bakgrunn som betongpumper, men begynte i 2007 å skru på pumper i stedet for å kjøre dem. I 2011 begynte han også å selge Putzmeisters produkter, og nå er ordrereserven på formidable 35 maskiner.

Gøran Kristiansen og Tore Gausland har ikke bare et kunde/leverandør forhold. De har etter hvert også blitt gode kompiser. Så gode kompiser har de blitt at de blant annet har reist på betongpumpemesse i Dubai sammen.

Det var ikke så mye å se på den messa, så vi ble ferdige på en dag. På kvelden fulgte vi etter en betongbil inn på ett anlegg. Der snakka vi med han som var sjef der, og jeg fikk kjøre pumpe. Det var råkult, sier Gøran Kristiansen og gliser.

Powered by Labrador CMS