600 kg for tung.

Varebilsjåfør tildelt overlastgebyr på 3000 kroner

Nytt: Fra og med 1. september 2021 får sjåfører på varebil/personbil et solid gebyr når det er overlast på over 500 kg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Ved en kontroll på E39 Sokn kontrollstasjon tirsdag 28. september, var det hovedfokus på vekt/dimensjon, lastsikring, dokument og teknisk kontroll.

Alle kjøretøy som var inne på kontrollplassen ble kontrollert for vekt. En varebil med tilhenger som hadde takstein fikk kjøreforbud, og bileieren fikk 3000 kroner i gebyr, for overlast.

På varebiler og personbiler gis dette gebyret til sjåføren, i motsetning til på tyngre kjøretøy der overlastgebyr gis til bileier.

Det var 600 kg og 400 kg over den tillate maksgrensen for henholdsvis bil og tilhenger. Sjåføren fikk pålegg om å avlaste for å komme ned til lovlig vekt før videre kjøring.

I Forskrift om gebyr for visse overtredelser av vegtrafikklovgivningen, § 10 h, som trådte i kraft 1. september 2021, står det:

«Det kan ilegges overtredelsesgebyr for kjøring med overlastet kjøretøy med tillatt totalvekt t.o.m. 3500 kg når overlasten utgjør over 30 % eller over 500 kg mer enn tillatt totalvekt, 3000 kr.»

Gebyret gis til sjåføren, men det står en tilføyelse i paragrafen som også gir bileier et visst ansvar:

400 kg for tung.

«Dersom føreren av kjøretøyet er en annen enn den som var registrert som eier ved overtredelsen, er de solidarisk ansvarlige for bokstav h). Likestilt med eier er den som disponerer kjøretøyet ved leie- eller leasingavtale.»

- Solidarisk ansvarlig betyr at hvis fører ikke betaler eller det ikke er mulig å inndrive gebyret, vil Skatteetaten gå på eier eller den som disponerer kjøretøyet for å sikre innkrevingen. I yrkestransportsammenheng vil det bety transportøren, opplyser Roy Holm, Fag utekontroll i Statens vegvesen, til AT.no.

Powered by Labrador CMS