Bilde fra en felleskontroll med politi, toll og kontrollører fra Statens vegvesen i Akershus i 2014.
Bilde fra en felleskontroll med politi, toll og kontrollører fra Statens vegvesen i Akershus i 2014.

- Undergraver arbeidet med trafikksikkerhet

Etter at en yrkessjåfør ble stoppet mens han drakk brennevin og kjørte flybensin på E6 ved Trofors 14. mars, har det blusset opp en debatt på nett om hvor lurt det er å ha grupper på sosiale medier som varsler kontroller.

Publisert Sist oppdatert

Grunnen til det, er denne Facebook-meldingen fra Politiet i Nordland:

«Er det lurt å drive varlselvirksomhet om politikontroller på Facebook og andre steder? En tungstransportsjåfør stoppet med promille på E6 ved Trofors i går kveld. Føreren blåste rødt og resultatet indikerte 0,78 i promille. Deretter blåste han til 0,88. Det tilsier stigende promille. To flasker brennevin ble funnet i bilen, den ene halvfull. Føreren erkjente at han hadde drukket alkohol mens han kjørte. Lastebilen og hengeren var lastet med flybensin. Sjåføren er norsk og hjemmehørende i Midt-Norge. 
Promillekjøringen ble avdekket av en UP-patrulje som gjennomførte en vanlig kontroll ved E6. Utrykningspolitiet (UP) og politiet for øvrig har hatt mange kontroller langs veiene den siste tida, både promille- og fartskontroller. Vi synes det er bra at man får stoppet farlige trafikanter og hendelsen viser hvor viktig det er å gjennomføre kontroller.»

UP-leder om varslingen

Det er imidlertid ikke forbudt å varsle kontroller. Distriktsleder i Utrykningspolitiet i Nord-Norge, Geir Marthinsen, mener varslingene både kan ha positiv og negativ effekt på sikkerheten:

– De som får vite om kontrollen vår, vil kanskje kjøre litt mer behersket enn de ellers ville ha gjort. Det er jo trafikksikkert i seg selv. Samtidig ønsker vi å stoppe de som er til fare for oss som ferdes på veien. En varsling på sosiale medier kan begrense vår mulighet til det, sier han til NRK Nordland.

Klart fra Vegvesenet

Statens vegvesen er veldig tydelige om varsling på Twitter-kontoen Statens vegvesen @presserom som driftes av pressesjef Kjell Bjørn Vinje. Her ble saken fra NRK delt med følgende kommentar:

«La det være klart: Kontroll-varsling undergraver arbeidet med trafikksikkerhet og lovlige tilstander på veiene.»