Reinsamer vil stanse milliardgruven

Strid med reindriftsamene kan hindre oppstart av Nussirs kobbergruve i Kvalsund kommune.

Publisert Sist oppdatert

Reindriftssamene i Fiettar flytter hver vår og høst 10.000 rein mellom kysten i Finnmark og grensa til Finland. Samene hevder anleggsveiene til den planlagte kobbergruven i Kvalsund kommune vil fortrenge reinen, og nå truer de med å gå rettens vei for å stoppe oppstart av gruven som kan ha kobberverdier til opptil 40 milliarder kroner. Det er Dagens Næringsliv som skriver dette tirsdag.

Les også: Ny gruve: Milliard-eventyret kan starte Miljødirektoratet gir Nussir ASA utslippstillatelse. Nå kan det utvinnes kobber for mange milliarder kroner i Kvalsund kommune i Finnmark.

Fikk tillatelse

I forrige uke fikk Nussir etter fire års ventetid utslippstillatelse fra Miljødirektoratet til å deponere gruveavfall i Repparfjorden. Miljøorganisasjonene har lenge kjempet en hard kamp mot sjødeponi, og nå kan det bli nok en tøff runde for Nussir.

- Det er ikke med glede vi stanser et så stort prosjekt som denne gruven. Reindriften har i ti år hatt dialog med gruveselskapet, men har ikke blitt hørt. Det eneste som står igjen er å gå rettens vei for å stanse gruven, sier Ragnhild Marit Sara til DN.

- Blir ingen gruve

Hun er juridisk rådgiver for reinbeitedistriktet, og får full støtte av Samerådets president Aile Javo.

- Det kommer ikke til å bli noen Nussir-gruve, sier Javo i en pressemelding.

Hun presiserer også at Samerådet vil kontakte investorer for å skremme dem fra å investere i Nussir, og at de vil ta saken helt til menneskerettsdomstolen i Strasbourg om nødvending.

- Beklagelig

LO-sekretær Bjørn Johansen i Finnmark sier til NRK at det er sterkt beklagelig at Samerådet velger denne strategien.

– For det første er dette ikke et åpent brudd, som i Sør-Varanger. Dette er underjordsdrift, og vil derfor ikke ha noen innvirkning for reindriften oppe på fjellet. Samtidig er jeg forundret over strategien man her velger: Nussir har ikke gjort noe galt; selskapet har ventet i fire år på sine tillatelser. At man nå skal skremme vekk investorene, bare fordi dette ikke gikk slik man hadde håpet, er svært beklagelig, sier Johansen.

A&T har forøkt å komme i kontakt med daglig leder Øystein Rushfeldt i Nussir, men har ikke lyktes med det.