
«Här Stannar Sverige» fyller ett år
Forbereder ny landsdekkende konvoi-demonstrasjon 19. desember.
Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.
Tirsdag 24. november var det ett år siden den første lastebilen stoppet under parolen «Här Stannar Sverige» (HSS). Dette skjedde som en protest mot at en makedonsk lastebilsjåfør som hadde kjørt med falskt førerkort ble frikjent i retten.
Etter ett år har bevegelsen vokst fra protester på grasrotnivå til å bli en faktor å regne med innen politikk, myndigheter og media.
Drømte ikke om Brussel
Ideen om å protestere ved å stoppe lastebilen kommer fra Kenneth Jaktlund i Umeå. Johan Kullgren i Jönköping tente på denne ideen og dro i gang en kampanje på Facebook han kalte «Här Stannar Sverige». Han oppfordret alle Sveriges sjåfører til å stoppe sine kjøretøy 15 minutter to ganger per døgn, med start 24. november 2014. At det skulle bli så omfattende som det har blitt, drømte han aldri om.
- Nei, virkelig ikke. Man kunne jo aldri tro at dette skulle føre til at man en dag satt og snakket med politikere i Brussel om våre utfordringer, sier Kullgren til Trailer.se.
Han føler at politikere, byråkrater og media tar problemene innen transportbrasjen på større alvor i dag enn for ett år siden, og at HSS-bevegelsen ses på som et seriøst innslag i debatten.
Politiets situasjon er verre nå
Ett år etter starten handler «Här Stannar Sverige» kanskje mer om å være lastebilsjåførenes stemme mot myndighetene enn om lastebiler som stopper langs veiene i protest mot urettferdighet:
- Gjennom protestene har vi fått de rette kontaktene. Nå handler det mye om å diskutere med politikere, politi og andre. Både muntlig og skriftlig, sier Kullgren.
Han forteller at dette delvis var målet med HSS. Han vil ikke demonstrere - han og de andre innen bevegelsen ønsker å rydde opp i lastebiltrafikken i Sverige.
Selv om oppmerksomheten overfor problemene i transportbransjen har økt, synes Kullgren det er gjort for lite for å komme sjåførene i møte. Dessuten er trafikkpolitiets situasjon verre i dag enn for att år siden.
- Dersom det ikke finnes nok ressurser til å ta dem som ikke følger reglene, vil man jo aldri få tatt tak i problemet. Det er kjedelig at politiet ikke får mer ressurser. De behøves mer enn noen gang.
Politikk tar tid
Kullgren har engasjert seg politisk også før HSS ble startet, så han vet at politikken er tungrodd.
- Vi må gi politikerne tid. Det har jeg alltid sagt. En viktig ting vi lærte i Brussel, var at vi ikke skal prøve fjerne de vedtakene som finnes i dag. Vi skal isteden jobbe for å på plass nye lover og regler som forbedrer dem. Men uansett så tar det tid.
Selv om det ikke har skjedd så mye innen politikken, har han tro på fremtiden. I dag nevnes spørsmål HSS tar opp mye oftere, og med et større alvor, av medier utenfor transportbransjen. Alle store aviser og tv-kanaler i Sverige har tatt opp spørsmål om problemene i transportbransjen. Dette øker presset på politikerne:
- Jeg tror også det har økt samholdet mellom sjåførene, og ikke minst forståelsen mellom bileiere og sjåfører. Dette er noe vi kjemper for sammen.
Demonstrasjon 19. desember
- Hvordan står det til med energien hos ettåringen, orker man å fortsette kampen?
- Absolutt! Det er jeg overbevist om, sier Johan Kullgren bestemt.
Fødselsdagen ble ikke feiret spesielt. Derimot planlegger HSS en ny stor demonstrasjon 19. desember med konvoier rundt om i Sverige for rettferdighet på veiene.
Les flere nyheter fra svenske transportbransje på Trailer.se.