Vil revolusjonere gruveindustrien

LAS VEGAS (AT.no): De nye sorteringsskuffene til finske Allu kan gjøre stasjonære knuseverk avleggs.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Finske Allu har alltid ligget i teten når det gjelder utvikling av sorteringsskuffer. Nå har de tatt teknologien til et nytt nivå.

Kinesiske kullgruver hadde siden 2007 brukt sorteringsskuffer fra D-serien til å sortere og knuse kullet. Fem seks skuffer erstattet gjerne større stasjonære knuseverk.

Manglet store skuffer

Da australske gruver begynte å forhøre seg om teknologien, måtte Allu si nei. De hadde ikke sorteringsskuffer som var store nok til å gjøre den jobben som krevdes i de store australske gruvene.

Det bestemte de seg for å gjøre noe med.

- I dag er M-serien realitet. Det er en serie med sorteringsskuffer til hjullastere mellom 30 og 90 tonn og gravemaskiner fra 50 til 160 tonn, sier eksportsjef i Allu, Fredrik Dromberg, og forteller at skuffene er svært effektive.

- Skuffene har en kapasitet på 12 tonn per løft. På hjullaster har vi kommet opp til 350 tonn i timen, med gravemaskin klarer vi 600 tonn i timen, sier Dromberg til AT.no.

Fredrik Dromberg hos Allu har stor tro på M-serien store sorteringsskuffer. Her foran den første som vises til publikum under Conexpo i Las Vegas denne uken.

Du kan se video av skuffene aksjon øverst. Systemet ble vist for første gang under Conexpo i Las Vegas.

Fra sju til to operasjoner

Fordelen med skuffene er at en kan gjøre gruvedriften av for eksempel en kullgruve mer strømlinjeformet. I stedet for å hente ut masse, laste over i dumpere som kjører massen til knuse- og sorteringsverk, før ferdig sortert materiale igjen må lastet over på dumpere som så kjører den til kraftverket, kan ferdig sortert masse fylles rett opp i dumper fra gravemaskin eller hjullaster og dumperen kan gå rett til kraftverket.

- Med vår metode vil slik gruvedrift kreve to operasjoner mot normalt sju, sier Dromberg.

Sorteringsskuffene i M-serien kan knuse mineraler med en hardhet mellom 1 og 4 på mohs skala. Det betyr at de er egnet til kullgruver og oljeskifergruver. Det er i oljeskifergruver i Estland at systemet er testet ut.

I Estland ligger oljeskifer, landets hovedenergikilde, i lag med kalkstein. Med rett knusekraft i skuffen vil M-serien lett separerer kalken fra oljeskiferen.

Ved å stille inn kraften på knusemekanismen, kan føreren av gravemaskinen eller hjullasteren bestemme hvor hardt materiale som skal knuses og hva som skal ligge igjen i skuffa.

- Dermed slipper man også å transportere kalksteinen langt før sortering, noe som gjør dette svært miljøvennlig, sier Dromberg.

I Norge er det Ankerløkken som har agenturet på Allus produkter.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS