Se film fra Tovenprosjektet

I november åpner det som blir Nord-Norges lengste tunnel; fylkesvei 78 Toventunnelen på Helgeland. Bli med på en kjøretur og se en del av prosjektet som ikke er åpen for ferdsel.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidet fortsetter frem til åpningen og området er stengt for trafikk frem til da. 

Mer arbeid før åpningen

Etter drøyt fire års arbeid er Hæhre Entreprenør AS i ferd med å avslutte det meste av oppdraget sitt. De har sørget for hull igjennom fjellet, vannet er drenert bort, og det er nær 11 km asfaltert vei å kjøre på. Elektroentreprenøren Scanmatic Electro AS er i gang med å montere blant annet sikkerhetsutstyr, lys, telefoner og strøm.

Prosjektleder Steinar Livik er fornøyd med status:
- Vi er i rute, men jeg understreker at det vil være arbeid i og med tunnelen helt frem til vi åpner i oktober/november. Vi er ikke ferdige, verken utenfor eller inni. Senere er det mye utstyr som skal testes og justeres, og vi skal igjennom en omfattende prosedyre med sikkerhetsgodkjenning. Dessuten skal vi ha øvelser sammen med nødetatene. Det er mange som har behov for å bli godt kjent med tunnelen før vi kan bruke den, for eksempel Vegtrafikksentralen, som kan overvåke den døgnet rundt. Det betyr også at det ennå ikke er adgang til å kjøre på nyveien eller tunnelen, sier han.


Fylkeskommunen er veieier

Det er stor aktivitet dette siste byggeåret. De 13 km med ny vei på strekningen Holand-Brattlia skal åpne samtidig som Toventunnelen. Da skal også oppgraderingen på ca. 8 km vei på Arm Ømmervatn være ferdig. Statens vegvesen er byggherre på vegne av Nordland fylkeskommune, som eier og delfinansierer disse veiene.