
Optimisme i utleiebransjen
GARDERMOEN (AT.no): Til tross for at boligbyggingen ikke har hatt ønsket utvikling, er det optimisme i utleiebransjen.
Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.
Til årets Utleiekonferanse, i regi av Norsk Utleieforening, på Thon Hotel Oslo Airport på Gardermoen torsdag 8. og fredag 9. februar, var det påmeldt 220 deltakere og 40 bedrifter hadde reservert stand på utstillingen. Det er flest deltakere på flere år, og gode tall med tanke på at byggenæringen har fått en liten smell.
- Men vi i utleiebransjen er heldige som også har anleggsbransjen, sa daglig leder Yngve Torkildsen i Norsk Utleieforening.
Jostein Stormo, adm. direktør i UCO, holdt åpningsinnlegget på vegne av styreleder Jan Aasekjær (BAS) som var syk. Stormo vektla nødvendigheten å ha god innsikt i bransjen, samt være oppdatert på den teknologiske utviklingen, for å sikre videre vekst og god lønnsomhet.

For det er mye penger i omløp i utleiebransjen. Odd Arne Gansmo, økonomisjef i UCO, har samlet tall og fakta fra bransjen. Det er et møysommelig arbeid ettersom mange driver med utleie i Norge. Alt fra bonden som har en minigraver bak låven, til Ramirent som har rundt 36.000 utleieobjekter i porteføljen. Gansmo har satt strek ved 184 bedrifter til sine statistikker, og disse omsatte for 7,8 milliarder kroner i 2016. Dette er en økning for bransjen på 8,4% fra 2015, og selskapene hadde samlet driftsresultat før avskrivninger på 21,1%. Tallene for 2017 er ikke klare, derfor er det 2016-tall som ble presentert.


Videre viser tallknusingen til Gansmo at trenden i bransjen går i retning konsolideringer. De store blir større, mellomstore slår seg sammen og blir større og de aller minste er de som har lavest prosentvis resultat. 31,1% av den totale maskininnsatsen i BA-næringen, tilhører utleiebransjen. Altså tett på én tredel av maskinene i sving på norske bygge- og anleggsplasser, er altså utleiemaskiner. Dette er rett nok noe tilbake fra toppåret 2013 da tilsvarende prosent var 34,6%. Gansmo forklarer dette med etterdønninger fra finanskrisen.