SVINDEL: Denne Komatsu PC 210 graveren leide mannen og prøvde umiddelbart å selge den videre. På tross av at han ikke eide den. Nå er den tilbake hos Hesselberg Maskin.
SVINDEL: Denne Komatsu PC 210 graveren leide mannen og prøvde umiddelbart å selge den videre. På tross av at han ikke eide den. Nå er den tilbake hos Hesselberg Maskin.

Ble forsøkt svindlet

BRUKTSVINDEL: Jan Eirik Mathisen i Rockmann ble tilbudt å kjøpe en brukt gravemaskin. Men selgeren hadde aldri eid maskinen han ville selge.

Publisert

Mannen som tok kontakt og tilbød Mathisen maskinen, presenterte en historie om alvorlig sykdom i familien, og at firmaet måtte selge unna maskinen for å ta vare på familien.

Gravemaskinen det var snakk om, var en 13-modell Komatsu PC210. Den forlangte han først 550.000 kroner for, før han kunne slippe den for 500.000 kroner. Den har en markedsverdi på flere hundretusen mer.

Jan Eirik Mathisen har de siste ti årene drevet med kjøp og salg av brukte anleggsmaskiner. Han innså fort at det var et røverkjøp. Fra tid til annen dukker det opp noen med urent mel i posen. Mannen som prøvde å selge han Komatsu-graveren i slutten av oktober 2018, er en av de frekkeste.

Troverdig

Bare noen dager før Mathisen ble tilbudt maskinen, hadde vedkommende tatt kontakt med Hesselberg Maskin. Der hadde mannen fortalt en historie om at han var innleid hos flere andre store entreprenører. Maskinen passet perfekt til de oppdragene mannen fra Østlandet skulle løse.

Siden selskapet var nystartet og han ikke hadde egenkapital, ble de enige om en leieavtale først før han skulle kjøpe den ut. Da kunne han bygge seg opp egenkapital før den ble kjøpt.

Historien han presenterte om hvem han skulle jobbe for, virket troverdig. Maskinen ble hentet hos Hesselberg og den ble parkert på en eiendom det viste seg at han ikke disponerte.

Avslørt

Da han ringte Jan Eirik Mathisen, innså den erfarne maskinoppkjøperen fort at hele historien selgeren presenterte mest sannsynlig var løgn.

Miljøet som driver med kjøp og salg av brukte anleggsmaskiner er lite og gjennomsiktig. Mathisen ringte derfor Tom Erik Hammer, bruktansvarlig hos Hesselberg Maskin, for å forhøre seg om den aktuelle maskinen.

Han kunne med en gang si at den maskinen tilhørte Hesselberg og ikke mannen som hadde tilbudt den til Mathisen.

Sikre

Derfor ble Jan Eirik Mathisen og Tom Erik Hammer enige om en plan. Maskinen måtte hentes og sikres så fort som mulig, og uten at selgeren skulle fatte mistanke om at han var avslørt. Samtidig ble politiet koblet inn i saken.

Samtidig som transporten ble organisert, fortsatte Mathisen kontakten med mannen som hadde tilbudt han Komatsu- graveren.

Nygård Graving og Transport ble satt på saken å hente maskinen. Uten at den angivelige selgeren var klar over det, ble maskinen beltet på maskinsemien og kjørt tilbake til Hesselberg Maskin i Oslo. Ut fra trackingsystemet på maskinen visste Hesselberg på meteren hvor den sto.

Vær paranoid

- Min oppfordring etter dette til alle, er å være litt paranoid. Sjekk litt ekstra både rundt maskin og selger eller kjøper om det er noen du ikke kjenner godt, sier Jan Eirik Mathisen.

I denne saken luktet han raskt at det var flere ting som ikke stemte, og begynte å søke opp selgeren på nett. Det ga et ganske annet inntrykk enn hva han hadde gitt selv.

Svindelen er nå anmeldt til politiet, både av Hesselberg Maskin som eide maskinen og Rockmann som ble forsøkt svindlet.

Kunne slått tilbake

Hadde ikke Jan Eirik Mathisen reagert som han gjorde, kunne også han fått store problemer i etterkant.

Den som kjøper og videreselger en maskin som viser seg å være stjålet, kan bli siktet og senere dømt for grovt heleri.

AT.no har prøvd å komme i kontakt med mannen som forsøkte å selge maskinen. Uten å lykkes.