Det var representater fra de fleste deler av bransjen, og andre bransjer, som lanserte Maskinregisteret onsdag på Exporamasenteret på Hellerudsletta. Fra venstre: Geir Vold fra Kripos, Ulf Mikalsen fra If, Harald Bjerke fra Finans Norge, MGF-direktør Anita Hall, Roar Sømoen fra Stiftelsen Sentralregisteret, Kari Sandberg i EBA, Finn Bangsund fra Mef, Bjørn Eirik Arnesen fra ABS Maskin, Knut Sollesnes fra Volvo Maskin og Erik Sollerud fra Pon Equipment.

Bred lansering av Maskinregisteret

HELLERUDSLETTA (AT.no): Et svært bredt panel med representanter fra alle deler av anleggsbransjen lanserte onsdag det etterlengtede maskinregisteret. Men det finnes fortsatt skepsis.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Maskingrossistenes Forening (MGF), Maskinentreprenørenes forbund (MEF) og Stiftelsen Sentralregisteret for Sikkerhetsopplæring (SFS) og EBA, Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg presenterte onsdag det nye Maskinregisteret, under en pressekonferanse på Vei og Anlegg på Hellerudsletta. Også Kripos, forsikringsbransjen, Norsk Utleieforening, Personløftforeningen, representanter fra Statens vegvesen og store maskinimportører står bak arbeidet med registeret.

Bakgrunnen for registeret er å få vekk useriøse aktører i bransjen. Det er for eksempel umulig å ha oversikt over hvor mange maskiner som er tatt inn i Norge uten godkjenning. Med et register vil man lett kunne kontrollere om hver enkelt maskin oppfyller de kravene som finnes.

Ulovlige maskiner

Maskingrossistenes forening (MGF) var blant initiativtakerne til registeret.

- MGF-medlemmer meldte om problemer med ulovlige maskiner, og maskiner som ikke var CE-merket. Når medlemmene våre får inn maskiner til service, er det vanskelig å gjøre det på en maskin uten CE-merking, sa MGF-direktør Anita Hall på lanseringen.

Tanken er at det skal lønne seg å være med i registeret, selv om det er en kostnad forbundet med det. Det vil koste 250 kroner årlig per maskin å stå oppført.

- Det bør være lønnsomt å bruke lovlige maskiner. Det vil fremme tryggere handel og likere konkurranseforhold, sa Mefs Finn Bangsund på lanseringen.

- Jubler

Forsikringsbransjen er en av pådriverne, og Ulf Mikalsen fra If representerte den sektoren på lanseringen.

- Jeg jubler. Dette har vi ventet på lenge, for det gjør det mye lettere å finne id på både maskin og eier. Vi vil innføre premiereduksjon på registrerte maskiner og fjerne egenandel, sa Mikalsen.

Anleggsmaskiner har tidligere vært et lett bytte for kriminelle nettopp fordi de er vanskelige å identifisere i etterkant.

Importørene positive

De store importørene er både delaktige i utviklingen av systemet og glade for at det nå endelig er på plass.

- Vi som leverandører får endelig en arena hvor vi kan standardisere litt, sier Pon-sjef Erik Sollerud, før han fyrer løs mot arbeidstilsynet, som han mener har vært fraværende i bransjen

- Jeg synes at arbeidstilsynet har vært altfor usynlige, men nå kan de lett benytte dette registeret til å ta de useriøse aktørene. Jeg tror vi får en betydelig bedring i bransjen nå, sier han.

- Sakkyndigkontroll gjør bransjen tryggere. For å få dette til i å virke trenger vi et slikt register, sier Volvo Maskin-sjef Knut Sollesnes.

Først er det de store importørene som begynner registreringen av maskiner, og i løpet av året blir det tilgjengelig for maskineiere å registrere sine maskiner.

- Vi har planer om å registrere alle maskiner enten kunden vil eller ikke, forsikrer Bjørn Eirik Arnesen i ABS Maskin.

Åpner for flere typer maskiner

Til å begynne med konsentrerer man seg om masseforflytningsmaskiner, men senere er det tenkt at man åpner for andre maskiner som faller inn under en sakkyndig kontrollordning.

Håpet er at alle nye maskiner mer eller mindre automatisk går inn i registeret innen 1. januar 2016, og at alle brukte maskiner er registrert et år senere.

Mange fordeler

Fordelene med registeret er åpenbare. Det blir en smal sak å finne hvem som eier en maskin som er stjålet, det blir lett å finne ut hvem som eier en maskin og det blir enkelt å finne ut om maskinen oppfyller alle tekniske krav som er pålagt.

Samtidig vil det bli mulig å luke ut useriøse aktører med ulovlige maskiner som ofte kan tilby lavere anbud.

Registrering blir en frivillig sak, men flere av de store maskinimportørene sier at de vil selge sine maskiner ferdig registrert i enten fem eller ti år. Registrering skjer i et system som reginn.no som drives av Stiftelsen Sentralregisteret.

Skepsis

Til tross for alle fordelene er det litt skepsis. Det knytter seg både til kostnadene og til hvem som kan få tak i informasjonen. Blant dem som støtter prosjektet med forbehold er maskinsjef i utleiebedriten UCO, som eier flere tusen maskin, Lars Nyløkken.

- Vi støtter opp om systemet, men vi er fortsatt usikre på hva vi gjør, sier han til AT.no.

- Det kommer an på hva slags informasjon som blir tilgjengelig for allmennheten og hva kostnaden blir, sier han

Powered by Labrador CMS