
Graver for gull
På en grushaug på 200 tonn graver 32 anleggslærlinger etter tur. Alle har som mål å kunne kalle seg norgesmester i anleggsmaskinfører-faget.
Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.
Grushaugen er plassert på den asfalterte parkeringsplassen utenfor Norges Varemesse. Det gjelder med andre ord ikke å grave for dypt i haugen.
Da AT.no ankommer plassen holder lærling Håkon Greve Hartvigsen fra Laukvik på med å grave seg, forhåpentligvis, nærmere et NM-gull. Her er det aldri noen fare for hull i asfalten under grusen. Håkon styrer gravemaskinen med stø hånd.
Han går også ut av graveren på forskriftsmessig måte etter endt dyst, med ansiktet vendt mot graveren. De som ikke gjør det får tillegg i tiden. Det er om å gjøre å grave raskest, men også feilfritt. Alle feil som gjøres under gravingen straffes med tilleggstid.
Trøbbel med kubber
De fire dommerne har lite å trekke på utførelsen hos nordlendingen, som til daglig jobber for Leonhard Nilsen og Sønner i Rana Gruber i Nordland.
I dagens andre øvelse går det imidlertid skeis. Da Håkon skal stable den sjuende, og siste, vedkubben oppå de andre seks, velter stabelen. Han rekker å sette to oppå hverandre igjen, men får masse tillegg i tid.
Første gang med Volvo-graver
En stund etter sitter Trym Bråthen Tangen bak spakene på maskinen, en Volvo EC2200L, som er lånt ut av Volvo Maskin. Kubbene plasseres solid oppå hverandre med kloa, og blir stående. Trym er fornøyd:
- Til aldri å ha kjørt en Volvo-graver før gikk dette veldig bra, selv om jeg brukte noen sekunder lengre tid enn den beste, sier han.

Til daglig er østfoldingen å finne bak spakene på en Hitachi 210-graver.
Stort arrangement
NM-konkurransen er en del av Yrkes-NM 2012, med det tilhørende Utdanningstorget 2012, som arrangeres av organisasjonen WorldSkills Norway og Akershus fylkeskommune. Fra 30. oktober til 2. november konkurrerer 280 lærlinger i 30 yrkeskonkurranser.
Det er ventet 20 000 besøkende, mange av disse unge som skal velge yrkesretning i nær framtid. Anleggsdelen gjennomføres av Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene.
Anleggsgjengen skal gjennom to dager til med konkurranser, med dumper og hjullaster, før gull, sølv og bronse skal deles ut av selveste kunnskapsminister Kristin Halvorsen.