HANDEL: Helge Bråten i rullestol sammen med Wacker Neuson-selger Jan Gunnar Halstvedt foran den nye minigraveren ET 18.

Ny graver for 82 år gamle Helge!

MINNESUND (AT.no): Det er ikke hver dag en nesten 82 år gammel mann kjøper ny minigraver. Det var all grunn til å besøke mannen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Wacker Neusons Jan Gunnar Halstvedt hadde følgende beskjed da vi snakket med ham på telefonen i sommer:

- Bli med til denne karen, så får du en fascinerende historie!

Dette hørtes spennende ut, og vi avtalte et møte på hos en fersk Wacker Neuson-kunde på Minnesund. Vår medarbeider ankom den godt voksne maskinkjøperen, Helge Bråten, først. Forbauselsen var stor da han møtte oss i porten i rullestol, og vi la merke til at han hadde bare ett ben.

Resten av karen var det ikke noe å utsette på. Humøret var på topp, og han fortalte mer enn villig om livshistorien og maskinkjøpet. Men vi tar Wacker Neuson-selgerens historie først.

- Da Bråten dukket opp og ville kjøpe minigraver, skjønte vi at han hadde sondert markedet godt. Han visste nøyaktig hva han ville ha, og vi hadde nettopp en maskin som passet for ham, en 1,8-tonns Wacker Neuson ET 18. Han ville bare få «godkjent» kjøpet av kona først. Der var det ja å hente. Kontrakten ble underskrevet på en fredag med avtale om at maskinen kunne hentes på mandag. Han betalte forresten med å dra kortet, ikke helt vanlig det heller.

Vi lar Halstvedt fortelle videre:

- Lørdag morgen, mens jeg ennå lå i senga, ringte telefonen. Bråten var på tråden. Han spurte om han og sønnen kunne hente maskinen allerede da. Jo, med Bråtens entusiasme måtte han jo nesten få det, sier han.

FØRSTE TRINN: Bråten har svingt seg ut av rullestolen og satt seg på gulvet i minigraveren.

Men hvorfor allerede en lørdag morgen? Her lar vi Bråten selv avslutte selgerens historie: – Jeg hadde solgt den gamle maskinen, og den ble hentet på fredag. Jeg kunne jo ikke være uten graver hele helgen!!

En utrolig historie

Bråtens historie er dramatisk og spennende:

- Det var ingen som ville kalle meg et skolelys. Derfor har jeg drevet med praktisk arbeid all min dag, sier han.

- Kort tid etter at jeg hadde gjort min militærtjeneste, skjedde en hendelse som skulle sette preg på livet. Jeg jobbet for min onkel, Tor Bråten, hovedsakelig med å kjøre dozer. En dag skulle jeg prøvekjøre en jordfreser. Jeg hadde et uhell med maskinen, og freseren tok venstrebenet. Jeg har gått enbent gjennom livet

Mesteparten av tiden har han brukt protese.

ANDRE TRINN: Bråten har dratt seg opp etter armene og er klar til å innta førersetet.

- Nå tåler ikke huden protesen lenger, så heretter blir det rullestol, forteller han.

Det virker ikke som at det hemmer ham altfor mye. Han beveger seg ubesværet rundt med elektrisk rullestol, heiser seg lett opp i minigraveren, og har eget verksted i underetasjen på den flotte eneboligen på Minnesund. Her har han blant annet sveiset sin egen skuffe til den nye minigraveren.

Den er 50 kg lettere og mer praktisk for hans bruk enn den som fulgte med maskinen, betror han oss.

- Jeg trener hver morgen for å holde meg i form. Får jeg varmet opp og tøyd litt, skal jeg klare å legge det benet jeg har, bak nakken. Det er vel ikke så verst for en som fyller 82 år i november?

Nedtur

Bråten har hatt både ned- og oppturer i livet, også om vi ser bort fra det manglende benet.

- Mellom 1968 og 1972 solgte jeg Kockum-dumpere, blant annet til Sysen-anlegget (kraftanlegg helt vest på Hardangervidda). Det var ingen god butikk for meg. Jeg gikk på et dundrende tap. Det var nærmest et under at jeg ikke gikk konkurs. Men det var en vekker. Jeg lærte på en brutal måte at det er ikke nok å ha interesse for noe. En sunn økonomi må ligge i bunn.

Oppturer

Mye annet har gått bedre. Sammen med kona Kerstin drev han trafikkskole i 40 år før den ble solgt til en av trafikklærerne.

Han hadde eget mekanisk verksted på industriområdet på Minnesund. Han har jobbet på kontrakt for Statkraft i 25 år med det aller meste.

EFFEKTIV: Bråten er imponert over rekkevidden på Wacker Neuson ET 18. Skuffen har han sveist sammen selv. Det gjelder også skuffen på mini-hjullasteren i bakgrunnen.

- Det meste har tross alt gått bra, og jeg har tjent bra penger. Vi har det godt idag, slår han fast. Kona nikker over et rikholdig lunsjbord. Vel ute ved minigraveren igjen betror han oss at de har holdt sammen siden han var 20 og hun 16.

- Hun er ei flott jente, slår han fast.

 

Minigraveren

- Jeg kan en del om gravemaskiner, og undersøkte rundt før jeg kjøpte denne, sier han.

- Dette må være den beste maskinen som er å få i denne vektklassen. Den er lett å komme inn og ut av for meg. Den har store dører på begge sider og godt plasserte håndtak. Dørene kan låses på gløtt og frontruten åpnes, eller plasseres helt oppunder taket, når det er varmt. Dessuten har graveren større rekkevidde enn andre maskiner i denne klassen, og beltene kan enkelt kjøres ut og inn i bredden.

Bråten inviterte selgeren tilbake en dag han hadde god tid.

- Jeg vil virkelig vise ham hvor effektiv maskinen er og hvilken kapasitet den har.

Ordføreren i Eidsvoll har gård, selvsagt traktor og en stor traktortilhenger.

- Jeg skal laste hengeren hans breddfull med grus, slik at Halstvedt kan få se hvor effektiv graveren er. Jeg er ikke i hvil om at jeg skulle ha klart å selge en slik minigraver i uka, avslutter den spreke snart 82-åringen.

Powered by Labrador CMS