FREMKOMMELIGHET: Fredrik Undhjem Hansen og HJ Entreprenør har fått en krokbil med veldig god fremkommelighet med sin nye Volvo FMX 4x4.
FREMKOMMELIGHET: Fredrik Undhjem Hansen og HJ Entreprenør har fått en krokbil med veldig god fremkommelighet med sin nye Volvo FMX 4x4.

Kort og smidig 4x4 krokbil

FREDRIKSTAD: HJ Entreprenør har fått en krokbil det ikke finnes så mange makne til. To akslinger og firehjulstrekk gjør at den tar seg frem de fleste steder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Stort sett går Volvo FMX-en sammen med en Atlas Copco Flexiroc borerigg. Skytematter og rigg kjøres som regel ut i hvert sitt lass.

- Frem til vi fikk denne, brukte jeg en tilhenger og pickup til å flytte riggen. Men etter at vi byttet rigg, viste det seg å bli i tyngste laget, sier Fredrik Undhjem Hansen.

Han fikk seg en aha-opplevelse da Statens vegvesen vinket han inn til kontroll.

LOKALT: Fredrik Undhjem Hansen og kompanjongen jobber mest med mindre prosjekter lokalt. Da blir det mange flyttinger.
LOKALT: Fredrik Undhjem Hansen og kompanjongen jobber mest med mindre prosjekter lokalt. Da blir det mange flyttinger.

Derfor bestemte de seg for å kjøpe en krokløfter i stedet. Planen var å kjøpe en brukt bil, men den bilen de hadde blinket seg ut kom «aldri» for salg. Dermed endte de opp med å kjøpe ny bil og nytt påbygg. Valget falt på en 2-akslet Volvo FMX med firehjulstrekk og 420 hestekrefter. Helt bevisst valgte de å ikke ha tilhengerfeste på bilen.

Behagelig

Tipset om å kjøpe en firehjulstrekker i stedet for en tohjulstrekker fikk Fredrik Undhjem Hansen av en kompis og kollega. Han har tilsvarende type bil, men med tohjulstrekk. Han ønsker seg stadig vekk mer bakkeklaring og bedre fremkommelighet utenfor vei.

Akselavstanden på bilen er 420 centimeter, og det er med på å gjøre en smidig på tross av firehjulstrekken. Luftfjæringen gjør den også komfortabel langs landeveien samtidig som det gir mulighet lavere lastehøyde.

Bygd lokalt

Undhjem Hansen gikk for en 14 tonns Hiab-krok uten knekk til den nye bilen. Påbygget er montert lokalt i Råde av Martinussens Bilservice i Råde.

Han har kjøpt en containerkasse som brukes til å transportere skytemattene. I tillegg venter han på et 4,7 meter langt maskinflak for å kjøre boreriggen. Enn så lenge bruker han et litt kortere låneflak til denne jobben.

ENKELT: Når maskinflaket settes ned på bakken, er det gjort på sekunder å laste opp boreriggen.
ENKELT: Når maskinflaket settes ned på bakken, er det gjort på sekunder å laste opp boreriggen.

Både bil og påbygg ble Covid-ofre og dermed godt forsinket. Planen var at bilen skulle vært levert i september i fjor, men den sto ikke ferdig før i januar.

Det eneste minuset med den nye bilen er ifølge Hansen er at den blir forholdsvis høy å gå inn og ut av på grunn av understellet med firehjulstrekk. Men fordelen med fantastisk fremkommelighet oppveier det.

Jobber lokalt

HJ Entreprenør ble startet i 2008 av Fredrik Undhjem Hansen og Bjørn Tore Jacobsen. I all hovedsak jobber de i lokalområdet i søndre Østfold, men en gang iblant setter de også nesa mot Oslo-området.

- Vi gjør mange mindre jobber. Ofte er det boligtomter eller du kan kalle det «eplehage-prosjekter», sier Fredrik Undhjem Hansen. Og særlig på sprengningsdelen av virksomheten blir det mange grøftejobber.

Ved siden av den nye krokbilen og boreriggen har de fire gravemaskiner mellom 2,5 og 20 tonn i tillegg til en vanlig tippbil. Totalt er seks mann som jobber i firmaet.

Powered by Labrador CMS