Glenn Thorén skal overlevere denne valsen, en Cat CW34, til Chrusher International AS på Dyrsku'n.
Glenn Thorén skal overlevere denne valsen, en Cat CW34, til Chrusher International AS på Dyrsku'n.

Gummihjulvals til norsk kunde

Crusher International AS fra Notodden i Telemark får overlevert Norges første Cat CW34 vals med gummihjul under Dyrsku-dagene i Seljord i september 2017.

Publisert Sist oppdatert

Crusher International AS er et firma som rehabiliterer gamle slitne veier med å frese seg ned til fjell, eller stabilisere den grunnen som allerede er der. Etter å ha frest opp og blandet massen ned til rundt 25 cm, blir det blandet inn alt fra Bitumen, kalk eller Dustex for å binde massen sammen.

Det er dette som skaper bæring i veien. Crusher bruker allerede Cat CS78B, en anleggsvals på 19 tonn med Sitech full 3D-dokumentasjon for å komprimere massene sammen (og dokumentere) til et bærende underlag. Men for å ikke ødelegge massene i toppen og være helt sikker på å få en jevn og hard toppflate, har Crusher kjøpt en Cat CW34 gummihjulsvals av Pon Equipment AS.

Cat CW34 kan rulle over toppdekket og klemmer ned det lille ekstra som skal til, selv om trafikken er sluppet inn på veien igjen.

Det beste, er at denne valsen kan rulle hvor mange ganger som helst, da den kan justere komprimeringsevnen ved å justere på lufttrykket i dekkene, Det er bare å trykke på en knapp på kjørespaken til ønsket lufttrykk. CW34-valsen kan også enkelt veie alt fra 10 tonn til 27 tonn, avhengig av hva slags bindemiddel som blir brukt til å stabilisere veien.

Den har også alt utstyr for å kunne valse varm asfalt, om det skulle bli nødvendig.

Crusher International AS ble startet opp av norsk-amerikaneren, Lloyd Sundstøl i 2005 med forretningsidéen om å gjenvinne veier. Firmaet har selv utviklet maskiner for å kunne gjøre nettopp dette, og i 2014 lyktes de og har ekspandert firmaet etter dette med flere ansatte, maskiner og økt omsetning. Nå utfører de oppdrag over hele landet i tillegg til å videreutvikle sine metoder rundt veivedlikehold.