Video av brannen i Oslofjordtunnelen

Det tok fem minutter fra lastebilen begynte å brenne til den var overtent i Oslofjordtunnelen 5. mai. Statens vegvesen var lagt video fra overvåkingssystemet.

Publisert Sist oppdatert

Kom deg raskest mulig ut av tunnelen hvis det brenner, oppfordrer Statens vegvesen.

- Videoopptakene viser hvor raskt en slik brann utvikler seg, sier avdelingsdirektør i Vegvesenet, Nils Audun Karbø.

Sjåføren i lastebilen ble reddet ut av en snarrådig forbipasserende. Sjåførene i to biler som ble sittende fast bak traileren reddet seg inn i et evakueringsrom.

Det står om minutter

Videoovervåkingssystemet i en tunnel fungerer slik at Vegtrafikksentralen varsles umiddelbart om en bil stopper eller det skjer en hendelse.  De varsler nødetatene og tunnelen stenges med bom og rødblink for å unngå at folk kjører inn i tunnelen.

Samtidig aktiveres skilt i taket der det står «snu og kjør ut igjen», og ledelys viser veg til nødutganger eller evakueringsrommene som finnes i Oslofjordtunnelen.

- Vegtrafikksentralens trafikkoperatører vet at det kan stå om minutter, og er trent på å håndtere slike situasjoner, forklarer Karbø.

Dette må du kunne

Kjør aldri inn i en tunnel som er stengt med bom eller lys, det er utrolig viktig, sier Karbø. Å kjøre inn i en stengt tunnel kan sette både ditt eget og andres liv i fare.

Statens havarikommisjon for transport undersøker brannen i Oslofjordtunnelen 5. mai 2017, og har merket seg at flere kjøretøy kjørte inn i tunnelen også etter at denne ble stengt med lys og bom pga. brann.

Er man inne i tunnelen og en hendelse oppstår:

- Bruk nødtelefonene i SOS-skapene dersom det skjer en hendelse inne i tunnelen, da vet Vegtrafikksentralen nøyaktig hvor du befinner deg og hjelper deg videre.

- Følg instruksjoner på skilt og kjør ut av tunnelen.

- Når du bruker brannslukkingsapparatene i tunnelen ved brann aktiveres brannalarmen på Vegtrafikksentralen