Volvo har landet… Den nye sprederen i aksjon på rullebanen på Oslo Airport Gardermoen. Bilen er en Volvo FM 330 6x2, med påbygg fra Dammann i Tyskland.
Volvo har landet… Den nye sprederen i aksjon på rullebanen på Oslo Airport Gardermoen. Bilen er en Volvo FM 330 6x2, med påbygg fra Dammann i Tyskland.

Volvo spesial-bil til OSL

Nylig har Avinor på Gardermoen tatt i bruk en meget spesiell bil, beregnet på å sprøyte rullebanen når det begynner å bli glatt.

Publisert Sist oppdatert

Bilen sprer en type middel som har fått navnet «Aviform» i en bredde på 42 meter – i ett sveip, melder Volvo i en pressemelding.

Bilen, en Volvo FM 330 6x2 Euro 6, har et spesialpåbygg fra Dammann i Tyskland, som er spesialister på blant annet spredere til landbruket. På få sekunder bretter  armer bak på bilen seg ut til en bredde av 36 meter, og med sidestilte dyser ytterst på hver arm, er man i stand til å spre det isfjernende middelet ”Aviform” i en bredde av 42 meter. Det vil si at man stort sett klarer å spre hele rullebanens bredde i ett sveip.

Differensiert spredning

Miljøet er svært viktig på Oslo Airport Gardermoen, noe det er på alle Norges flyplasser. ”Aviform” er en mildere type vegsalt, som fungerer godt i denne sammenheng. Avinor ville også ha en spreder som differensierer spredningen, i og med at rullebanen nesten er som et hustak, der den er høyest på midten. Av den grunn vil middelet renne ut til sidene, og da vil man ikke trenge en like stor dose ytterst på kantene. Den nye sprederen kan spre i alt fra 3 til 42 meters bredde.

Stor tankkapasitet

Tanken på bilen tar 13.000 liter av middelet ”Aviform” som har en egenvekt på 1,3 kilo per liter. Denne bilen blir satt i jobb med en gang det meldes om glatt rullebane, slik at det så raskt som mulig skal sikre forholdene ved take-off og landing.