HER GÅR DET GREIT: Inne på private tomter går det som regel greit for Ståle Hansen å jobbe, men om han skal grave nærmere enn tre meter fra offentlig grunn trenger han gravemelding.
HER GÅR DET GREIT: Inne på private tomter går det som regel greit for Ståle Hansen å jobbe, men om han skal grave nærmere enn tre meter fra offentlig grunn trenger han gravemelding.

Skolebenk er kroken på døra for Ståle

MJØNDALEN (AT.no): Entreprenør Ståle Hansen fra Mjøndalen sier det er kroken på døra dersom han må skaffe seg høyere fagutdanning eller ingeniørkompetanse.

Publisert Sist oppdatert

Han driver sitt personlige selskap, Ståle Hansen Graveservice, og tar en rekke oppdrag, mest for private huseiere. AT.no møtte Hansen da han jobbet ved et privathus i Mjøndalen der det skal bygges garasje.

Hansen er sertifisert for tiltaksklasse 1, mens det i flere kommuner kreves tiltaksklasse 2 for å grave i offentlig vei eller tre meter fra offentlig grunn. Med 28 år i bransjen, søkte han om å få tiltaksklasse 2, men svaret var at kun rett utdanning teller.

- Det er kroken på døra for min del om jeg må ta tre år på skolebenken nå, sier Hansen til AT.no.

Han jobber for seg selv, og har to gravemaskiner, én tippbil og masse mindre utstyr i selskapet. Hjemme har han en datter å ta vare på. Driften må med andre ord opprettholdes.

Kamp mot systemet

Hansen har møtt på motstand hos Drammen kommune. Det startet med at han hadde et prosjekt som var for nær offentlig grunn.

- Jeg skulle nærmere kommunegrensa enn tre meter, og da trenger jeg gravemelding. Det fikk jeg ikke fordi jeg ikke hadde tiltaksklasse 2. Da ringte jeg til regionssjefen i MEF og sa at dette finner jeg meg ikke i. Jeg mener det er laget et system som stopper de som forsøker å drive seriøst og jobbe skikkelig, men som ikke kan bli klassifisert under tiltaksklasse 2, sier Hansen.

Mange tilsvarende

Ståle Hansen Graveservice

• Personlig firma
• Drevet egen virksomhet i fire år. Arbeidet sammen med sin far Ivar Hansen fra 1988
• To gravemaskiner, Tekeuchi TB290 (9 tonn) og TB235 (3,5 tonn)
• Iveco Stralis tre akslet tippbil med dumperkasse fra Istrail
Mindre utstyr: Vibroplater, asfaltskjærere, lensepumper, mikrodumper, tømmerklyper, pigghammer, tilter, HK-fester og skuffer fra SMP.

MEF, og spesielt Finn Bangsund som er fagsjef i offentlig regelverk, hjalp Hansen mye. Kort oppsummert endte det med at Drammen kommune tok en vurdering av Hansens kompetanse ut fra referanseprosjekter han tidligere har utført, og legger dette til grunn i vurderingen om han skal få gravemelding.

Hansen berømmer kommunen for å være løsningsorientert og han retter en stor takk til Bangsund i MEF.

- Tror du det er mange andre entreprenører der ute som opplever tilsvarende dine problemer?

- Jeg er ikke i tvil om at regelverket rammer ufattelig mange små entreprenører som meg selv, men faktisk også endel mellomstore entreprenørbedrifter, sier han.

Hansen sier det finnes alternativer for entreprenører uten riktig klassifisering, men som likevel ønsker å jobbe på offentlig grunn. Blant annet kan man leie seg ut, og la andre stå for det juridiske. Han legger raskt til at dette ikke er drømmen når man driver for seg selv med egen bedrift.

- I tillegg er det ikke bra for konkurransen i markedet at det blir færre tilbydere på jobbene. Det går ut over kundene, sier han.

Finner sin plass

Man kan leie ingeniørkompetanse, eller gå via andre bedrifter som har denne kompetansen, for å skaffe nødvendig klassifisering til sitt eget prosjekt. Det er imidlertid en dyr og kronglete praksis.

Hansen har nå slått seg til ro med at han ikke kommer til å få tiltaksklasse 2, og at han ikke får utføre «hva som helst» på offentlig grunn. Istedet har han fokus på mindre jobber der kravet til dokumentert kompetanse ikke er like streng.

Selv om han ikke har tid til å ta treårig utdannelse, betyr ikke det at han ligger på latsiden. Han har utdannelse fra maskinførerskolen på Blakstad, har ADK 1-kurs, skiltkurs for ansvarlige, HMS for ledere og transportløyve. I tillegg sørger han for å oppdatere seg på lover og regler jevnlig. Han er også aktiv som styremedlem i MEF i Buskerud.