Aksjoninstene har de siste ukene lenket seg fast til Nordic Minings maskiner. Nå blir de saksøkt.
Aksjoninstene har de siste ukene lenket seg fast til Nordic Minings maskiner. Nå blir de saksøkt.

Saksøker aksjonistene personlig

Gruveselskapet Nordic Mining saksøker hver aksjonist personlig for å få dekket tap etter aksjonene mot gruvedriften i Engebøfjellet.

Publisert Sist oppdatert

Nordic Mining fikk i fjor tillatelse til gruvedrift etter mineralet rutil på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane. Selskapet fikk også tillatelse til å deponere gruveavfall på bunnen av Førdefjorden.

Les også: Nytt grønt lys for omstridt gruveMiljøbevegelsen har protestert heftig, men Regjeringen snur ikke og vil fortsatt tillate gruvedrift i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane.

Det har falt miljøbevegelsen tungt for brystet, og representanter fra Natur og Ungdom og andre har de siste ukene aksjonert mot prøveboringen ved gruven. De har lenket seg fast i anleggsmaskinene og gjort det de kan for å stanse driften.

Nå svarer Nordic Mining med å saksøke aksjonistene personlig for å dekke tap selskapet har hatt som følge av aksjonene. Blant dem er 16 år gamle Alberte Tennøe Bekkhus fra Moss.

- Jeg er rett og slett forbanna på Nordic Mining, det er jo de som planlegger alvorlig miljøkriminalitet. De fleste av demonstrantene er studenter og unge folk som ikke har god råd. Det er direkte upassende at et styrtrikt selskap fra Aker Brygge skal saksøke så unge mennesker, sier hun til NRK Sogn og Fjordane.

Hun får imidlertid liten sympati fra direktør hos Nordic Mining, Iver Fossum.

- Dette skulle hun ha tenkt på før hun bestemte seg for å forstyrre arbeidet vårt. Disse demonstrasjonene har ført til tap i millionklassen for oss, og nå går vi til søksml for å forsøke å dekke inn disse tapene, sier han.