Skuffa settes ned i marka og blottlegger mineraljorden slik at det skapes gode vekstvilkår for den kommende skogen.

Skreddersydd for skogsarbeid

ELVERUM (AT.no): BB Maskindrift AS utfører markberedning med gravemaskin. Sommeren 2015 tok bedriften i bruk en Hitachi-graver som er skreddersydd for arbeid i skogen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Forest-utgaven av beltegraveren ZX135USL-5 veier ca. 18 tonn, tre tonn mer enn standardutgaven av ZX135USL-5. Vektøkningen skyldes at skogsutgaven er forsterket og tilpasset tøffe arbeidstak i ulendt skogsterreng. Og BB Maskin er svært fornøyd med Forest-Hitachi-en.

Kraftig understell

De største og viktigste tilpasningene på korthekkgraveren finner man på understellet.

Maskinen er utstyrt med 700 mm belteplater, og understellet er 3,79 m langt mot 3,58 m på standardutgaven av ZX135USL-5.

I stikkespissen sitter ei 750 l Mega graveskuffe med Cat-tenner. Skuffa er festet i tiltrotatoren mROTO-20 fra finske Marttiini.

Bredden på understellet er 2,69 m (2,59 m standard med 600-belter), og bakkeklaringen er 59,5 cm (mot 41 cm som standard).

To overruller i understellet mot normalt én skal gi bedre trekkraft ute i terrenget. Kjeder, sprocket og fremdrift er dimensjonert som på en 21-tonns gravemaskin. Isuzu-motoren i beltegraveren er på 98 hk.

Nytt merke

I stikkespissen på skogs-Hitachi’n sitter ei 750 liters Mega graveskuffe med Cat-tenner.

Skuffa er festet i tiltrotatoren mROTO-20 (14-22 tonns maskiner) med S60/S60-kobling fra finske Marttiini. Dette merket er rykende ferskt på det norske markedet og importeres av Silva System AS på Grinder (nord for Kongsvinger).

Maskinfører Arne Lie er fornøyd med den ny Forest Hitachi-graveren.

Silva System er også importør av de finske Mega-skuffene (produseres i Estland).

Fungerer bra

Forest-Hitachi-en hadde vært i drift i nærmere 700 timer da AT.no var på besøk, og maskinfører Arne Lie (46) var fornøyd.

- Maskinen fungerer meget bra, og den tar seg godt frem i terrenget. Det er også en stor fordel med korthekk, da feier vi ikke borti gjenstående skog når vi rydder og fikser opp stikkveier i tynningsbestand, sa Lie som var i gang med markberedning inne på Moberget i Hernes (Elverum kommune). Lie skulle markberede ca. 80 dekar for å gi ny skog en «næringsrik» start.

1500-2000 dekar

BB Maskindrift AS som drives av Morten Bjølseth og Helge Berger, markbereder ca. 1500-2000 dekar årlig for Nortømmer AS.

Elverum-firmaet utfører også grøfting/veiutbedringer i skogen og rydding av vei-/jordkanter.

Powered by Labrador CMS