Salget av anleggsmaskiner går svært godt for tiden. Her fra anleggsutstillingen på Dyrsku'n i Seljord.

Kan bli rekordår

Aldri før er det blitt registrert flere solgte anleggsmaskiner i tredje kvartal enn i år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Maskingrossisternes Forening (MGF) har offentliggjort salgsstatistikken for tredje kvartal, og den viser 998 solgte anleggsmaskiner blant MGF-medlemmene i juli, august og september.

Det er det høyeste antallet som er registrert i tredje kvartal siden etableringen av statistikken.

I tredje kvartal i fjor ble det til sammenligning solgt 936 maskiner, mens det i 2013, som var forrige rekordår, ble solgt 986 maskiner.

Tallene viser for øvrig en sterk økning i salget av hjullastere, mens salget av minigravere går noe ned. Den største kategorien er beltegravere, og her er salgstallene stabile.

Se MGFs statistikk her.

Kjemper om rekord

2015 har generelt vært et godt år for salg av anleggsmaskiner. I årets tre første kvartal er det solgt 2994 maskiner, noe som er mer enn det ble solgt i tilsvarende måneder i rekordåret 2007 da det ble solgt 2832 maskiner.

I 2007 ble det solgt totalt 4175 maskiner, etter et meget sterkt fjerde kvartal. For å «ta» rekorden må det i fjerde kvartal i år selges mer enn 1181 maskiner, noe som i så fall vil være det nest beste fjerde kvartalet noen sinne.

Direktør i MGF, Anita Hall, gleder seg over godt maskinsalg, men påpeker at antall solgte maskiner ikke sier alt om tilstanden i bransjen.

- Tredje kvartalet ser veldig bra ut. Det er hyggelig at det ble et så bra tredje kvartal etter et så bra andre kvartal, sier direktør i MGF Anita Hall til AT.no. Hun tviler imidlertid på at rekorden fra 2007 står for fall.

- Vi ser at om vi får et normalt fjerde kvartal, kommer vi opp mot det det var i fjor, og kanskje litt over. Det skal litt til å ta rekordåret 2007, for vi må ha et fjerde kvartal godt over snittet for å få til det, sier Hall.

Mindre maskiner

Hun påpeker også at selv om antall solgte maskiner går opp, sier ikke det nødvendigvis hele sannheten om omsetningen.

Statistikken viser at 2007 var det beste året for salg av anleggmaskiner. 2015 KAN ta rekorden.

- Vi ser en vridning mot de litt mindre maskinene. Vi har oversikt over antall og type, men ikke over omsetning og marginer. Men selv om økningen i antall maskiner kanskje overdriver situasjonen noe, så går anleggsbransjen generelt bra og det er mye å gjøre, sier Hall.

Den kvartalsvise statistikken viser en klart stigende trend i maskinsalget. Kilde: MGF

 

Powered by Labrador CMS