I den snøfrie delen av året brukes lastebilene i Skedsmo kommune blant annet til transporter av fyllmasser.
I den snøfrie delen av året brukes lastebilene i Skedsmo kommune blant annet til transporter av fyllmasser.

Skedsmo velger Allison

Skedsmo kommune utenfor Oslo har investert i sin fjerde Scania med Allison girkasse.

Publisert Sist oppdatert

Det er en konfigurasjon man anser som perfekt for et kommunalt allround-kjøretøy.

- Vi har god erfaring med Allisons helautomatiske girkasser, da vi tidligere har hatt to andre Scania-biler. Det var derfor ikke en vanskelig beslutning å satse videre på kombinasjonen Scania/Allison, sier Morten Olsen, som er arbeidsformann i Skedsmo kommune.

Allison 4000

Skedsmo kommune ligger utenfor Oslo og har ca. 50.000 innbyggere. Transportoppgavene for en kommune er varierte, men de fleste oppdrag handler om korte turer med hyppige stopp i bytrafikk. I den snøfrie delen av året brukes lastebilene til å transportere alt fra materialer til fyllmasser. Om vinteren utstyres de med ploger for å holde veiene frie for snø.

Det siste tilskuddet i bilparken, er en treakslet Scania P410 med 302 KW-motor. Denne er utstyrt med et påbygg fra Zetterbergs og en Allison 4000-serie helautomatisk girkasse.

- Enkel å bruke

- En fordel med Allisons girkasser er at de så enkle å bruke, sier Olsen.

- Selv uerfarne førere blir raskt eksperter ved at de slipper å gire hele tiden, som man ellers må gjøre i oppdrag som våre.

Sammenlignet med en manuell eller automatisert manuell girkasse (AMT) får man også «lavere vedlikeholdskostnader og ingen ikke-planlagte driftsavbrudd med en Allison-kasse» ifølge girkasseprodusenten.

Raskere akselerasjon

- Slitasjen på koplingen er en relativt stor kostnad som forårsaker dyre stillstandsperioder. Det er en kostnad som forsvinner helt med en helautomatisk girkasse, sier Olsen.

Allisons girkasser har en patentert momentomformer som øker motorens dreiemoment og overfører kraften til girkassen. Momentomformeren arbeider i en væskefylt del av girkassen, noe som gir en kontrollert og dempet påvirkning som er skånsom for drivlinjen.

Allison Transmission opplyser i en pressemelding at man med deres momentomformer oppnår bedre igangsetting, raskere akselerasjon, bedre trekkraft og økt kontroll over drivhjulene.