Traktor i 130 km/t

Rally-legenden Juha Kankkunen satte verdensrekord. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Det er traktorprodusenten Valtra og dekkprodusenten Nokian, begge finske, som har samarbeidet om den nye verdensrekorden.

Rally-verdensmester Juha Kankkunen kjørte traktoren i en hastighet på hele 130,165 km/t på en lukket veistrekning i Nord-Finland på vinterføre.

Se videoinnslag fra rekorden øverst.

Traktoren som ble brukt er den nye Valtra T234 med vinterdekk for traktorer, Nokian Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D og 540/80R38 167D).

- Jeg har gjennomført topphastighetsforsøk med flere biler tidligere. Dette var første gangen med traktor og vi oppnådde ny verdensrekord ved første forsøk! Dekk og traktor jobbet veldig bra, selv om forholdene var utfordrende, sier Juha Kankkunen i en pressemelding fra Valtra.

Rekorden ble satt 19. februar, men ble først offentliggjort etter påske, på en motorvegstrekning i Vuojärvi, i Rovaniemi, Finland. Veistrekningen var totalt 2330 meter og hastigheten ble målt over 50 meter midt på vegstrekningen.

For å få rekorden registrert i Guinness Rekordbok er det strenge kriterier. Hastigheten som traktoren oppnår på de 50 metrene, måles i begge retninger. Verdensrekorden er derfor et gjennomsnitt av disse to hastighetsmålingene.

Hakkapeliitta TRI dekkmønster er konstruert for kraftig grep på snødekt og iset vegbane med sitt oppdelte mønster og seiping. Kjøring i slike hastigheter krever et ekstremt stabilt og komfortabelt dekk. Nokian Tyres var den første til å introdusere dekk til traktorer med knottmønster for over 10 år siden.