KRITISK: Generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i NOrsk Bergindustri mener det er for mye politisk snakk og for lite handling fra den norske regjeringen.

Mineral-Norge mindre attraktivt

Det internasjonale markedet vurderer Norge som mindre attraktivt å investere i. Norsk Bergindustri er sterkt kritisk til politikken som føres i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Norge faller på Fraser Institutes indeks for den internasjonale mineralnæringen. Mens våre nordiske naboland holder seg i verdenstoppen, har Norge sunket fra 10. til 18. plass på deres Policy Perception Index.

- Dette viser med all tydelighet hvor lite det internasjonale markedet bryr seg om tomt snakk fra politikerne. Det er handling som skaper verdier, men handling er dessverre mangelvare, sier generalsekretær i Norsk Bergindustri, Elisabeth Gammelsæter.

Rangerer 100 land

Fraser Institute er et anerkjent canadisk forskningsinstitutt som hvert år rangerer over hundre land etter hvor attraktive de er for mineralnæringens internasjonale investormarked. I fjor var Norge rangert så høyt som nummer 10, mens Sverige og Finland var ranket som nummer en og to.

- Sist var tonen en annen. Da var mineralloven endelig kommet på plass, og Norges første mineralstrategi var presentert, samt at den nye regjeringen ønsket å satse på mineralnæringen. Tiltroen til Norge som mineralland var stigende, men denne muligheten er i ferd med å renne ut i sanden, sier Elisabeth Gammelsæter.

Nordiske land topper

Sverige og Finland holder seg i verdenstoppen. Finland er rangert på andre plass, mens Sverige ligger på femte.

- Våre nordiske naboland har ikke kunnet leve på olje- og gassressurser slik vi er vant til her i Norge. Det har nok skjerpet den politiske og industrielle satsingen overfor andre bransjer, som mineralnæringen. Kanskje vil vi oppleve noe lignende framover nå som oljebransjen opplever mindre lønnsomhet, sier Elisabeth Gammelsæter.

«Til tross for at den sittende regjering utropte mineralnæringen til et viktig satsingsområde, venter vi fortsatt på de konkrete tiltakene som skal legge til rette for mer mineralindustri i Norge. Markedet har for lengst sett seg lei på norsk nøling. Det har medlemmene i Norsk Bergindustri også», skriver Norsk Bergindustri i en pressemelding.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS