Klaus Eriksen
Klaus Eriksen

Har du sett på maken?

STØVRING (AT.no) På Hydremas hovedanlegg i Støvring i Danmark fant vi en oppsiktsvekkende maskin.

Publisert Sist oppdatert

Gravelasteren som nærmest fikk oss til å miste notatblokken i gulvet, står i en flott utstillingshall hos Danmarks eneste anleggsmaskinprodusent. Modellen heter R12 og ble produsert i årene 1966-1968 og 1969-1973.

Konseptet bygger på at hele den 7,6 tonn tunge maskinen løftes opp på fire støttebein som igjen er fastmontert i en svingkrans.

Når maskinen løftes opp får man en rundtomsvingende gravelaster. Vektfordelingen beskrives som god, og maskinen er konstant i likevekt. Rekkevidden på graveaggregatet er 7,4 meter, og løftekapasitet i maks rekkevidde oppgis til 1350 kg. Gravedybde er 5 meter.

For langsom

I årene da maskinen ble produsert og levert til kunder, trodde Hydrema at dette var fremtidens konsept for gravelastere. Men det viste seg at hele operasjonen ble komplisert og maskinen ble likevel ingen suksess.

Det tok for lang tid å heve og senke maskinen, samt at man var svært avhengig av underlaget for at man skulle kunne jobbe på denne måten.

Nytt konsept

Men idéen bak konseptet ble ikke fullstendig henlagt. I 1991 lanserte Hydrema en annen gravelaster, modellen 918, der graveaggregatet er montert i hyttekonstruksjonen som igjen sitter på en svingkrans. Denne maskinen oppgis til å ha 360 graders gravevinkel, selv om graveaggregatet ikke kan svinge forbi panseret og frontlasteaggregatet.

Rekkevidde på denne løsningen er 7,3 meter og gravedybde 4,5 meter. Kapasitet oppgis til nesten 1,5 tonn ved full strekk.

Maskinen ble produsert frem til 1999, og i mellomtiden (1993-97) lanserte Hydrema også modellen 614 som var bygget på samme konsept.

Hydrema arrangerte nylig tur til Støvring i Danmark for norske kunder. I Anlegg&Transport vil vi rapportere mer fra turen og om Hydrema-nyheter.