Transportmessa flytter fra Gardermoen

Transportmessa på Ringbanen ved Gardermoen går over i historien.

Publisert Sist oppdatert

Med stolthet meddeler Transportmagasinets messegeneral Bjørn Magnussen at Transport-Norge nå kan glede seg over at messa nå flyttes til et profesjonelt messeanlegg, med topp fasiliteter og kortere avstander utstillerne imellom. Han lover at utstilleravgiftene ikke skal økes med en eneste krone som følge av flyttingen. Og fortsatt skal publikum kunne spasere ut av flyplassen for å ta messebussen direkte til Transportmessa, et kvarter lengre tid på bussen er eneste bakdel ved flytting til «et profesjonelt messeanlegg».

Messegeneral Bjørn Magnussen er høyt og lavt i forbindelse med den årlige messa. Bilde fra 2013-utgaven på Gardermoen.
Messegeneral Bjørn Magnussen er høyt og lavt i forbindelse med den årlige messa. Bilde fra 2013-utgaven på Gardermoen.

- Med stor vemod overfor dem vi har leid messeområde av - den utrolige hyggelige og velvillige gjengen tilhørende Norsk Drag Racing Gardermoen - er det et faktum at messa vår har vokst seg ut av deres racing anlegg. Dette hyggelige stedet, der inni småskauen helt inntil østre rullebane på OSL, på ei nedlagt flystripe fra krigens dager kalt Ringbanen, er nå altså historie hva transportmesser angår, sier Magnussen.

Vokser og vokser

Messa vokste seg først ut av Biri Travbane ved Mjøsa, før den vokste seg ut av Ringbanen.

- Utstillere som tidligere har huset våre to lange «små-blafrende» telt-rekker, flytter nå inn i en stor og moderne messehall. Mens utstillerne som ikke står under tak vil kunne boltre seg på et sterkt underlag bestående av hardvalset freseasfalt. Med en svak helling over hele utstillerflaten, vil et eventuelt regnskyll ikke skape de vanndammer som lett ble til på den vater-rette flyplass-stripa på Gardermoen, opplyser messegeneralen.

Flyttes til juni

Når transportmessa nå flyttes fra første helg i september og til tredje helg i juni, hvert år fremover, så ligger det flere årsaker bak denne endringen:

- For det første måtte vi velge en periode hvor dette store flotte messeanlegget ikke har sitt største belegg, for å klare å holde det lave prisnivået vi er kjent for å ha - og fortsatt skal ha. Samtidig som svært så mange utstillere har ønsket seg en annen tid på året, fordi Dyrsku'n i Seljord hvert år samt svenske Elmia annethvert år, har kommet vel tett innpå vår messehelg. Samtidig som sjansen for varmt vær i hvert fall ikke er dårligere i juni enn september, sier Magnussen.

Medaljens bakside er at den velkjente publikumsgata på Gardermoen - med alle utstillerne sto som perler på en snor - er historie. Fra nå består messa av et messeanlegg bestående av uteområde og messehaller.

På den annen side; Gardermoen-messa vokste seg så stor at det kunne være håpløst om man skulle besøke utstillere flere ganger. Fordi den omtalte publikumsgata ble lengre for hvert eneste år, for dem som skulle forsere frem og tilbake mellom utstillere. Med en kompakt arena på Hellerudsletta kan så vel utstillere som publikummere med få skritt nå over hele området. Enten de skal besøke utstillere eller ta seg en matbit. Samtidig som store messehaller er gull verdt om det skulle komme en regnskur.

Truckers Camp fortsetter

Den populære trailerparkeringen for publikummere - Truckers Camp - beholdes oppe ved Gardermoen der den har vært siden 2009. Eneste forskjell at det vil ta et kvarter ekstra om bord på shuttlebussene mellom messearena/trailerparkering. Disse shuttlebussene, og de som vil gå mellom OSL og det nye messeområdet, skal gå non stop som tidligere år. Nytt for 2015 i Truckers Camp er at arrangøren byr på konsert med et av landets mest populære liveband; Vassendgutane.

En "special made food & beer truck" skal konstant forsere det store parkeringsområdet - sakte frem og tilbake på krabbegir - hele fredag og lørdags kveld. Dette som et tilbud til sultne og tørste sjåførmager. 

- Å finne parkeringsarealer til flere hundre lastebiler nærmere messeområdet, er nesten umulig. Samtidig er det stor velvilje å finne hos Øynebråten Transport AS, ved at de lar oss benytte området deres. Vi hadde rett og slett ikke fått til denne trailerparkeringen - en happening som er julekvelden for dem som er der denne helgen - uten Helge og Olav Øynebråtens flotte holdning til alle sjåførene som parkerer hos dem. Vi kan ikke få fullrost Helge og Olav nok for denne parkeringen.