Balder er en kraftig, roterende børste som føyer seg effektivt etter sporslitasjen og veibanens profil og fjerner de siste rester.
Balder er en kraftig, roterende børste som føyer seg effektivt etter sporslitasjen og veibanens profil og fjerner de siste rester.

Mindre veisalt med Odin og Balder

Øveraasen satser hardt mot veimarkedet igjen. På Vinterdagene neste uke vil Odin og Balder bli vist frem for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Teknologien er hentet fra Øveraasens flyplass utstyr, men nå tilpasset landeveien. Odin og Balder er det nye radarparet som skal holde norske veier fri for snø og slaps.

Odin er et nytt frontmontert skjær med slapselement og minner mye om hva som allerede brukes langs landeveien. Balder er en forminsket og tilpasset variant av kostene som brukes på flyplasser. Den har sin egen motorenhet og henges bak en vanlig lastebil.

Hensikten med ekvipasjen er mindre saltbruk langs norske veier. To nye utlyste driftskontrakter, på Ringerike og i Møre og Romsdal, skal ha slikt utstyr.

Det skal fungere slik. Skjæret med slapselement skal fjerne det meste av snøen. Bak vil kosten feie veibanen svart. Hvis det ikke er nok er det også en lakespreder på enheten.

- Fordelene vil være bedre fremkommelighet, bedre friksjon og redusert saltbruk, sier Erik Abrahamsen i Øveraasen. Arbeidshastigheten langs vei vil være mellom 40 og 50 kilometer i timen.

Konseptet har vekket stor interesse både i Norge og internasjonalt. Den største fordelen vil være at snøen også vil forsvinne fra hjulsporene. I tillegg vil kosten også fjerne vann fra veibanen.

 

Satser hardt på vei

Øveraasen har ansatt en ny salgssjef for veg, Erik Abrahamsen, 1. januar i år. Erik er 46 år gammel, bosatt i Kragerø og har allerede lang fartstid fra lignende virksomheter i Norge. Hans oppgave vil bestå i å bygge opp en egen avdeling for veiutstyr med et tilhørende produktspekter, påbyggervirksomhet, service og ettermarked.

- Øveraasen ønsker at bedriften i løpet av overskuelig framtid, gjeninntar rollen i Skandinavia som en av de ledende leverandører av vintervedlikeholdsutstyr i de fleste kategorier sier Thor Arve Øveraasen.