Dieseltyver fikk fengselstraff

De tre rumenerne som forsøkte å stjele diesel fra Bjelland AS i Klepp i Rogaland måtte sone et antall måneder i fengsel. Jæren tingrett er kritisk til politiets etterforskningsarbeid.

Publisert Sist oppdatert

AT.no har tidligere skrevet om innbruddsforsøket hos Bjelland AS. En rumener født i 1988 og en rumener født i 1977 ble 28. august dømt til 9 måneders fengsel for forsøket på dieseltyveri og hærverk hos Bjelland AS. Med i straffeutmålingen var også et mislykket forsøk på å stjele åtte traktordekk og en åkersprøte for de to. Den tredje rumeren, født i 1986 ble dømt til 10 måneder i fengsel, fordi han også hadde stjålet 385 liter diesel fra en parkert lastebil, tilhørende Toth Transport.

Alle tre er dømt til å betale 36.000 kroner til Bjelland AS for reparasjon av gjerde, overvåkingskamera, utendørsbelysning og mannhullet på dieseltanken.

- Hadde ikke penger til diesel

Denne rumeneren forklarte retten at han var uten penger til å kjøpe diesel til lastebilen han kjørte, og at han ved hjelp av en slange tappet diesel fra lastebiltanken over på en 20-liters plastkanne gjentatte ganger. Han tømte dieselen over på egen bil. Det var ikke lås på lokket på bilen fra Toth Transport. Dette har bransjen sluttet med for å hindre at tyver ødelegger tanken med store påfølgende reparasjonskostnader som følge.

Politiet fikk kritikk av retten

Påtalemyndigheten ba om at sjåføren måtte tåle inndragning av trekkbilen og semihengeren, siden de har vært med ved straffbare handlinger.

Jæren tingrett fant det ikke riktig å inndra kjøretøyet, da sjåføren ikke eier bil og semitrailer. Retten mener den kunne vurdert inndragning dersom politiet hadde gjort bedre forarbeid:

«Så vidt retten har forstått det, har politiet ikke gjort noen anstrengelse for å kontakte bilens eier, noe som gjennom bilens registreringsnummer og motorvognregistre burde latt seg gjøre», skriver retten i dommen.

To er ute igjen

Selv om det ikke er gått ni måneder siden fenglset, er de to rumenerne med lavest straff sluppet ut og utvist fra Norge. Dagene de satt i varetekt teller nemlig dobbelt. Snart slipper også den tredje ut.