Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde

37 ganger rundt jorda i Møre og Romsdal

I løpet av vinteren skal brøytebilsjåførene i Møre og Romsdal til sammen brøyte 1,5 mill. km riks- og fylkesvei. Det tilsvarer 37 ganger rundt ekvator.

Publisert Sist oppdatert

Siden 1. september er det satt opp 215.000 brøytestikker langs veiene i fylket. Sommeren er brukt til å fylle i hjulspor som gjør brøytingen utfordrende og til å rydde kratt langs veiene så mannskapene får snøen unna. Nye entreprenører har fått vinterkurs for å være godt rustet til vinteren kommer.

Mest trafikk - oftest brøyting

I hovedsak er det trafikkmengden som bestemmer hvor ofte veien skal brøytes og strøs. Alle riks- og fylkesveier skal uansett trafikkmengde være farbare for kjøretøy som er normalt utrustet for vinterkjøring.

I tillegg er det noen veier som har stor samfunnsmessig betydning og høy andel tunge kjøretøy. Statens vegvesen prioriterer utfordrende punkter på disse strekningene høyt, slik at tunge kjøretøy kommer seg fram og ikke skaper problemer for øvrig trafikk. I Møre og Romsdal gjelder dette:
- Rv. 70 Gråura (Sunndal)
- E136 Brustuglia (Rauma)
- Fv. 62 Tjellekleiva (Nesset)
- Fv. 61 Leikongbakkene (Herøy)

Ikke dimensjonert etter toppene

Ved store snøfall kan trafikantene oppleve at det tar lengre tid enn vanlig før veien blir brøytet og strødd:

- Vi kan ikke dimensjonere vinterberedskapen vår etter toppene. På dager med mye nedbør, må folk forvente vanskeligere kjøreforhold, sier seksjonsleder Steinar Vestnes i Statens vegvesen.

Han mener også folk ikke må glemme at vi tross alt bor i et vinterland.

- Vær og temperatur skifter fort, det samme gjør også føret. Vind blåser strøsand av veien og polerer veien slik at den blir glatt. Sjåførene må tilpasse farten etter forholdene på veien, ikke etter slik de mener forholdene burde vært, sier han.

Ansvarsforhold

Statens vegvesen har ansvar for vinterdrift av riks- og fylkesveier. Arbeidet blir utført av entreprenører etter kontraktsfestede krav. Det blir utført kontroller for å sikre at kravene blir holdt.