Bjørn Furu må grave dypt. Her skal det bygges et hus med to etasjer under jord. Utgraving av tomter er blitt en spesialitet for maskinentreprenøren.
Bjørn Furu må grave dypt. Her skal det bygges et hus med to etasjer under jord. Utgraving av tomter er blitt en spesialitet for maskinentreprenøren.

Tomtespesialist med «Black Beauty»

Bak spakene i sin første Kobelco-graver tar maskinentreprenør Bjørn Furu store jafs på Grefsen-tomten som skal graves ut.

Publisert Sist oppdatert

Den «kølsvarte» maskinen, med skriften «Black Beauty» på siden er helt ny i maskinparken til maskinentreprenøren fra Kråkstad i Akershus.

Furu har fra tidligere fire svarte Fendt-traktorer med svarte hengere fra Foss-Eik, og nå er også den første helsvarte graveren i firmaet satt i drift.

Legges merke til

- He he, de svarte traktorene og hengerne er nesten blitt som en logo for firmaet. Det er jo litt tøft, og det legges merke til, sier Bjørn Furu.

Den nye korthekkmaskinen står på kanten med bom og stikke «langt nede i dalen» for å hente ut masse til et nytt tre- etasjers hus (to etasjer under bakkenivå) som skal bygges på Grefsen.

Dette er en typisk jobb for Maskinentreprenør Bjørn Furu. Han har spesialisert seg på tomteutgraving og driver flere prosjekter i Oslo-området parallelt. I tillegg har han 80-100 tomter på ordrelisten! Mer om det senere i artikkelen.Bakgrunnen for at A&T kom på sporet av Furu og hans svarte maskin, var at vi så maskinen på tomta til forhandler Beck Maskin AS på Langhus da vi kjørte forbi.

Svarte maskiner er alltid litt morsomt, tenkte vi og tok kontakt med selger Gunnar Hatlen.

Første Kobelco

Den japansk-produserte Kobelco SK 270 SR LC-5 er en korthekk som med Engcon-tilt, HK-feste og skuffe fra SMP får er matchvekt på rundt 30 tonn. For å ivareta stabiliteten, har maskinen 319 cm bredt understell. Stabiliteten og støynivået er viktige detaljer Furu fremhever spesielt med korthekkmaskinen.

Dette er Furus første Kobelco, men han har/har hatt flere New Holland korthekkmaskiner fra før som han er veldig godt fornøyd med. New Holland og Kobelco ble produsert etter samme oppskrift i flere år, men solgt i ulike farger i ulike markeder i verden frem til bruddet mellom selskapene for noen få år siden.

New Holland ble lenge solgt blant annet i Europa, men nå er altså Kobelco tilbake for fullt.

- Gode på korthekk

- Spesielt korthekk-maskinene til New Holland og Kobelco har vært overlegne i mange år, slår Furu fast.

- Kobelco har det såkalte INDR-systemet på alle korthekkmaskinene. I prinsippet betyr det at motor og kjølere står i en tett tunnel med en kraftig vifte som «fjerner» temperatur og reduserer lydnivået. Kobelco-broren med lengre rompe bråker mer enn denne faktisk, sier Beck Maskin-selger Gunnar Hatlen.Han skynder seg med å påpeke at alle Kobelco-maskinene nå, etter bruddet med New Holland, produseres i Japan.

- Kobelco har alltid vært flink med balanse i utstyret, noe som er spesielt viktig for et land som Norge hvor entreprenørene vil ha HK-feste, tilt og store skuffer, sier Hatlen.

«Smurfe-farge»

Den nye Kobelco-graveren i spann med Fendt traktor og dumperhenger fra Foss-Eik. Felles for alle er at lakken er svart. Og tøff!
Den nye Kobelco-graveren i spann med Fendt traktor og dumperhenger fra Foss-Eik. Felles for alle er at lakken er svart. Og tøff!

På grunn av erfaringen med New Holland-maskinene, var ikke Furu en vrien kunde å overtale da han trengte en ny 30-tonner med kort bak. Han hadde bestemt seg, og allerede nå vurderer han en til.

I praksis kan han få en ny levert fort, for Beck Maskin har en stående på tomta på Langhus. Men den er uaktuell. Furu skal ha svart maskin.

- For 30.000 kroner ekstra fikk vi maskinen levert i svart fra fabrikk i Japan. Det var ikke så ille, og blir det flere, skal også de være svarte. De blir ikke i «Smurfe-farge» som gutta kaller den, smiler Furu.

Hatlen mener Kobelco-graveren passer godt til jobbene Furu benytter den til. Furus gravere benyttes til å plukke fra hverandre hus som rives, grave opp tomter, pigge i stein og finpussing etter at de nye husene er bygget.

- Kobelco har endel spareprogrammer med smarte snarveier for olje. For eksempel opplegg for å utnytte energien fra en sylinder som er full av olje, og spesielt i småkjøring som dette er det mye å hente med disse løsningene. Står man og bare laster sprengstein, er det ikke like mye å hente, sier han.

Langt samarbeid

Opparbeiding av «eplehager» i Oslo-området er blitt en solid levevei for Bjørn Furu. Han nyter godt av stort behov for boliger i fine området rundt Oslo, og langt kundeforhold med eiendomsutviklere.

- Jeg har lenge hatt utgraving av tomter for Aker Eiendomsutvikling AS. For en tid tilbake brøt to av partnerne i eiendomsselskapet ut og startet for seg selv, og nå graver jeg ut tomtene for alle tre. De sender over tegninger, så regner jeg på det, og så blir vi enige, sier Furu.

Da A&T var på prosjektet på Grefsen sommeren 2917, var den ene byggherren også tilstede. Eiendomsutvikleren snakket da om et stort prosjekt i Nittedal, men Bjørn Furu ba han sjekke med lokale entreprenører for gravejobben. Furu mente avstanden ville gjøre det for kostbart for utvikleren til at Kråkstad-entreprenøren skulle ta den jobben. Det vitner om lojale forhold!

Solgte maskiner selv

Blant A&T-lesere med god hukommelse, vil nok noen huske Furu i andre sammenhenger enn som maskinentreprenør. Han jobbet nemlig et års tid som salgssjef for Case-forhandler A-K maskiner. I denne perioden drev sønnen Øyvind entreprenørselskapet som også den yngre sønnen Anders jobber i. Men ved årsskiftet 2017/2017 sluttet Bjørn Furu i A-K maskiner og gikk tilbake til entreprenørvirksomheten igjen.

- Jeg hadde lyst til å prøve noe annet. Det var veldig moro og vi solgte bra med maskiner, men det ble tøft på servicesiden, og etter hvert kunne jeg ikke holde det som ble lovet, sier han.

Kobelco-lykke for Beck

Beck Maskin AS deler Kobelco-agenturet med Entrack AS i Norge. Daglig leder i Beck Maskin, Christian Beck, melder om et fantastisk første halvår i 2017.

- Vi har hatt tidenes beste halvår. Omsetning økte til 74 millioner kroner fra 52,2 millioner kroner i tilsvarende halvår i fjor, og et resultat 2,6 millioner kroner mot minus 900.000 i fjor, sier Beck til A&T.

Han sier samtlige forretningsområder hadde økning i første halvår i år. Salget av Kobelco-maskiner var 50% høyere enn tilsvarende periode i fjor, og salget av Airman var opp over 150%! Nå satser selskapet videre med ny serviceorganisasjon i Vestfold, og selskapet søker etter selgere og mekanikere nord i Oppland og nord i Buskerud.