
Fagskole-satsing innen anlegg
De nye kompetansekravene vil komme som julekvelden på kjerringa, skriver daglig leder Arne Birkedal ved Teknisk Senter i Flekkefjord i denne kommentaren.
Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.
KOMMENTAR: De siste årene har det vært sterkt fokus på fagskole. Stortinget har framlagt en egen melding hvor det vises til at det er viktig å satse på denne videreutdanningen av praktikeren. Ord som påkrevd etterspurt kompetanse blir brukt.
Vi på Teknisk Senter i Flekkefjord har stått i spissen for å en satsing innen Fagskole Anlegg. Med oss fikk vi fagskolene i Rogaland og Telemark og Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i Agder og Sør Rogaland.
Vi har sammen med disse aktørene sydd sammen et opplegg som er tilpasset mer av arbeidsyklusen til bransjen.
SOTS, Fagskolen i Rogaland, er de som kjører studiet. Og de fikk seg en kraftig utfordring rett i fanget: Det var over 60 søkere til 30 studieplasser. Med bakgrunnsbilde på et fåtall søkere tidligere, så viste dette antallet at vi var inne på noe. Vi kjenner best til søknadstall fra vår region. De har vært så pass lave at Agder ikke har hatt noe tilbud innen anlegg de siste årene.
Rogaland har klart å stable på beina en klasse med få deltakere. For 2017 ble disse få innlemmet i det vi kaller «samarbeidsprosjektet Fagskole SørVest». Det er vanskelig å skaffe tall for tidligere år, men for 2017 var det 180 som søkte nettbasert anlegg over hele landet. Det var 80 som søkte anlegg heltid.
Det er vanskelig å tyde tall fra tidligere år for hele landet, men det viser en betydelig vekst i søknad mot deltids nettbaserte studier. Av disse 180 som søkte anlegg deltid, var over 60 søkere inn mot samarbeidsprosjektet som SOTS kjører.
Nye regler 2018
Bakgrunnen for den gode innsøkingen var jo også de nye kravene som var blitt kraftig annonsert fra departementet.
Enkelt sagt, fra 2018 er det bare slik: Skal du fortsette som entreprenør, så må du ha også teoretisk kompetanse i bunn. Erfaring er viktig, men det er ikke nok. Basta. For mange kom dette som en sjokkmelding.
Nå ble jo dette avverget i siste liten. Det er både godt og vondt. Lothepus ble frontet i alle medier om at nå var bedriften reddet. Og mange andre liknende bedrifter rundt i landet pustet lettet ut.
Og jeg sitter spent og venter på resultatet av søknaden til fagskole eller lignende nå i april. For det som egentlig er skjedd er bare en utsettelse. Det vil komme nye regler, de vil sikkert få små justeringer. Men den vil ha lignende ordlyd og utvalget som skal jobbe med dette er allerede i gang.
Så min spenning går på hvor mange entreprenører som har tatt budskapet og dermed nå bruker denne pustepausen som er oppstått til å søke denne kompetansen.
Mine antakelser er nok litt at når de nye regler kommer om noen år, så vil historien gjenta seg. De nye reglene vil komme som julekvelden på kjerringa.
Jobb og skolegang samtidig
Nå er det opp til dere bedrifter. Har dere forstått at dere må sende deres ansatte på skole.
Vi har tilrettelagt det slik at det er fullt mulig å yte opp mot et årsverk og fortsatt ta fagskole. Det er travelt, du tar ikke på deg verv i hverken idrettslag eller andre ymse tidkrevende saker samtidig. Det er jobb, skole og familie som da vil gjelde.
Men i retur får du det som stortinget flott kaller «påkrevd etterspurt kompetanse».
Ingeniør/ Bachelor-/ Mastergrad
Og det neste er at vi dermed kan gjøre noe med det som er et av bransjens store problemer. Igjen og igjen hører vi om overskridelser, uenighet om oppgjør for ekstraarbeid, rettsaker mellom oppdragsgiver og utførende entreprenører. På lang sikt må dette kunne reduseres.
Det må utdannes flere fra høyskoler og universiteter som har bakgrunn fra fagbrev og fagskole. Vi trenger ingeniører og sivilingeniører som er på planleggingsiden og på oppdragsiversiden som har satt ned en kum, som har ledet et anlegg, som har vært ute en «regnværsdag».
Jeg antar at dette ikke er musikk i høyskolens ører. De vil gjerne beskytte «akademia» som har en dypere forståelse av både samfunn, kultur og politikk, med en tanke om at den forskningsbaserte utdannelse gir best grunnlag og resultat. Og på mange måter har de noe rett i det. Men resultatene som kommer fram i prosjekt etter prosjekt viser at noe bør gjøres. Den teoretiske kunnskapen må suppleres med erfaringsbasert kunnskap.
Jeg mener at fagskoleveien har mye av løsningen her. Dert må komme en «åpnere» vei for å gå videre. Vi må bare få med oss bedriftene, fagskolene, universitetene og ikke minst studentene. Så lar dette seg gjennomføre. Dette er samfunnsansvar, dette er noe for politikere og organisasjonene å kjøre sammen.
Så neste gang en av dine ansatte kommer inn til deg på kontoret, setter seg ned i stolen og med lua i hånda forsiktig ymter frampå om det var en mulighet at han kunne få litt mer fleksibel arbeidstid noen år for å ta fagskole. Da skal du som bedriftsleder legge begge hendene bak hodet, strekke på rygg og bein og tenke deg om i noen sekunder.
Og så skal du si:
For en god idè! Det skal vi legge til rette for.
Arne Birkedal
Daglig leder Teknisk Senter
Flekkefjord