De nye husene på Svalbard bygges på peler. De skal være ferdige før jul 2018.
De nye husene på Svalbard bygges på peler. De skal være ferdige før jul 2018.

Pelene er på plass på Svalbard

Det arbeides på spreng for å få alt klart i grunnen til 30 boliger ankommer fra Trøndelag.

Publisert

Men store stålrammer plassert på pælene, begynner Statsbyggs boligprosjekt for alvor å bli synlig i Longyearbyen. Og snart kommer rekkehusene sjøveien fra Steinkjer.

De nye boligene skal settes sammen av ferdige modulbygg fra Skanska Husfabrikken i Steinkjer. Modulene skipes fra kai og vil ankomme Svalbard etter en ukes seilas.

De første modulene er ventet den første uken i september. De skal da monteres på de store stålkonstruksjonene.

Stålrammer plasseres på pælene.
Stålrammer plasseres på pælene.

Statsbygg har mål om at 30 boliger skal stå ferdig før jul 2018. Boligene fordeles på tre rekkehus med ti boenheter hver.

- Det er et tøft tidsskjema, men vi skal få det til uten at det på noen måte går på bekostning av verken sikkerhet eller kvalitet, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i en nyhetsmelding.

Startet i sommer

Arbeidene på Svalbard startet i juni etter at prosjektet ble bevilget til sammen 220 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett.

Siden oppstarten har Statsbygg blant annet tilpasset terrenget og forberedt en voll, som skal fange opp vann som kommer rennende ovenfra. Boligene får innlagt fjernvarme.

Veien i området utvides og det skal legges rør til vann og annen infrastruktur.

- Det er viktig at dette er på plass for de respektive modulbyggene når de ankommer slik at monteringen går raskest mulig, sier Lyssand Sandberg.