Maskiner fra blant annet Volvo og Caterpillar er testet ut i pilotprosjekter for aktører som Statnett, Orica Explosives og Forsvaret.

Steers skytjeneste for fjernstyring av anleggsmaskiner

Det norske teknologiselskapet Steer AS har lansert sin skybaserte løsning for fjernstyring av anleggsmaskiner.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Løsningen er utviklet for å øke produksjonskapasiteten og minimere risiko ved å fjerne sjåføren fra farlige operasjoner og miljøer som bl.a. gruvedrift, ustabilt terreng, forurensing, ekstreme temperaturer, eksplosiver og stråling.

Skyteknologi uten begrensninger

Maskinene kan kjøres fjernstyrt via høyoppløselig video uten forsinkelse, eller de kan kjøre semi-autonomt via forhåndsdefinerte ruter.

Steer AS lanserer skytjeneste for fjernstyring av anleggsmaskiner. Dermed kan maskinene kjøres døgnet rundt med tre maskinførere som sitter i hver sin tidssone rundt om i verden. Det vil dermed vekselvis være dag og natt der maskinen er, mens det dag for maskinførerne på alle tre døgnskiftene.

Steer gir sjåføren mulighet til å håndtere flere maskiner samtidig og enkelt bytte kjøretøy med et tastetrykk. Det er ingen begrensninger på avstanden mellom sjåfør og maskin ettersom kommunikasjon går over internett (Wi-Fi/4G/5G).

Det opplyses at egenutviklet hardware og software gjør løsningen fleksibel og rask og sette opp.

Det er allerede i dag fullt mulig å plassere tre sjåfører i hver sin tidssone rundt om i verden, der alle tre kjører samme maskin i hvert sitt åttetimers skift. Slik kan produksjonen holdes gående uavbrutt 7 dager i uken, gjennom hele året. Selskapet er i samtaler med en større aktør i Midt-Østen som ønsker å benytte denne løsningen for å kutte kostnader, øke kapasiteten og minimere sikkerhetsrisikoen for sine ansatte. I tillegg er et pilotprosjekt i USA under oppseiling.

Enkel integrering

Integrering av Steer inn i arbeidshverdagen er enkel. Teknologien kan brukes på alle typer kjøretøy uten store investeringer eller ombygginger.

- Hittil har vi koblet opp og fjernstyrt gravemaskiner, dozere, dumpere og traktorer fra flere, blant annet Caterpillar, Volvo og John Deere, inn i skyløsningen. Egenutviklet hardware og software gjør løsningen ekstremt fleksibel og rask å sette opp, sier Lars Tronsmoen - leder for utviklingsteamet.

- Vi har et veldig kraftig og fleksibelt integrasjonslag som lar oss ta ut maskinens originale skjermer og hjelpesystemer for så å plassere disse hos sjåføren flere hundre kilometer unna. Man kan da gjøre akkurat det samme fra den fjernstyrte operasjonsstolen som man kan gjøre i maskinen, sier han.

Ole Gjermundshaug er daglig leder for Steer AS.

Solid erfaring og en praktisk tilnærming til teknologiutvikling

Siden oppstarten er en rekke anleggsmaskiner, blant annet Volvo og Caterpillar, blitt testet ut i pilotprosjekter for blant annet Statnett, Orica Explosives og Forsvaret. Flere tusen timer med fjernstyrt kjøring er gjennomført.

Daglig leder Ole Gjermundshaug i Steer forteller at pilotprosjekter som dette er helt avgjørende for å teste og videreutvikle teknologien:

- Vi opererer i en praktisk bransje med høyt tempo og mange ukjente faktorer. Her nytter det ikke med en ren akademisk tilnærming. Hele teamet tilbringer mye tid ute i felt sammen med maskinkjørerne slik at vi får raske tilbakemeldinger og innsikt for å kontinuerlig optimalisere og forbedre løsningen. Tett dialog med kunder og sjåfører er en av suksessfaktorene for at utviklingen skjer i takt med markedet.

Veien videre for Steer

Firmaet har hittil holdt en svært lav profil og fokusert på teknologiutvikling og pilotprosjekter. Til tross for dette ble Steer tidligere i år invitert av ledelsen i Caterpillar i USA for å presentere sin løsning. Caterpillar interesse for løsningene og teknologien ble vakt etter de oppdaget Steer via et Google søk.

- Vi er nå trygge på at løsningen er klar for markedet, og vi er i gang med å skalere opp innen salg, markedsføring og support. I tillegg arbeider vi med å velge ut internasjonale partnere, så her er det bare å brette opp ermene og jobbe videre, forteller markedsansvarlig Pål Ligård.

Powered by Labrador CMS