2,2 millioner førerkort-innehavere kan bruke det nye digitale førerkortet, men foreløpig bare i Norge.
2,2 millioner førerkort-innehavere kan bruke det nye digitale førerkortet, men foreløpig bare i Norge.

670.000 har lastet ned (l)appen

Vil ha lappen på telefonen. Dette skal gi en enklere hverdag, MEN det har en viktig begrensning. Les om denne nederst i saken.

Publisert

Statens vegvesen opplever rekordstor interesse for sitt digitale førerkort til mobiltelefoner. I løpet av det første døgnet har hele 670.000 brukere lastet ned den nye appen for lappen. 

- Rett og slett ellevilt. Vi visste at dette kom til å bli populært, men interessen og trafikken overgår det meste. Vi er glade for at folk setter pris på tjenesten, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen.

Dette er en tjeneste for alle. Den eldste brukeren av tjenesten er 95 år. Det er totalt 10 personer over 90 år som har lastet ned appen.

Vellykket lansering

Bortsett fra «litt småkluss» med BankID på mobil, som er en tjeneste utenfor Vegvesenet, har lanseringen gått bortimot prikkfritt.

2,2 millioner førerkort-innehavere kan bruke det nye digitale førerkortet. Noen får ikke tatt i bruk appen fordi at det ikke ligger et digitalt bilde i Vegvesenets system.

Digitalt førerkort kan bare benyttes på én telefon om gangen. For iPhone må du ha iOS-versjon 9.0 eller nyere, mens Android-brukere må ha versjon 6.0 eller nyere.

Trolig først i Europa

Flere land utvikler digitale førerkort, men Norge er trolig det første land i Europa som ruller ut løsningen i full skala, skriver Statens Vegvesen

- Vi ønsker å gjøre det enklere for folk å bruke Vegvesenets tjenester. Vi har selvbrukertjenester og digitale tjenester innen mange områder. Nå også på førerkort, sier Bodil Rønning Dreyer.

Kun gyldig i Norge

Arbeidet med å utvikle løsningen startet for ti måneder siden. Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et relativt moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på sjåførenes førerrettigheter. Man trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Men brukerne bør være obs på at digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge og som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet. Så ikke parker det helt.