Olaf Thommessen, adm. direktør i SMB Norge.
Olaf Thommessen, adm. direktør i SMB Norge.

- Juni kan bli en beksvart måned for bedriftene

SMB Norge-sjef Olaf Thommessen etterlyser viktige kutt i skatter og avgifter, samt tydeligere fokus på tiltak for å stimulere markedene fremover i det reviderte statsbudsjettet.

Publisert

- Vi hadde nok håpet at regjeringen ville benytte anledningen til å komme med noen enda tydeligere motkonjunkturtiltak for å stimulere markedene fremover. Ikke minst etter signalene fra næringsminister Iselin Nybø forrige uke, som pekte på at SMB-sektoren må få en større del av offentlige kontrakter fremover, sier Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge.

Se Revidert nasjonalbudsjett 2020 her.

Trippelsmell

SMB Norge

Har ca. 5000 medlemmer over hele landet. Medlemsbedriftene spenner over de fleste bransjer, hvor bygg/anlegg, varehandel, industri og faglig-teknisk tjenesteyting utgjør de største. Flertallet av medlemsbedriftene er små og mellomstore bedrifter, og ca. halvparten har inntil fem ansatte. Bedriftene sysselsetter i overkant av 25.000 arbeidere.

Han er spesielt bekymret for bedriftenes likviditetsutfordringer fremover, ikke minst for juni måned, når bedriftene risikerer å gå på en «trippelsmell» som følge av at moms for både første og andre termin skal betales i tillegg til feriepenger.

- Det ser ut som om juni kan bli en beksvart måned for bedriftene. Mange vil ha store problemer med å utbetale feriepenger til sine ansatte. I tillegg har man lagt opp til at momsinnbetalinger for første termin som ble utsatt i mars, også forfaller i juni. Dersom man ikke gjør noe med dette så risikerer vi å få flere tusen unødvendige konkurser, sier Thommessen.

Nyskaping

På den positive siden peker SMB Norge-sjefen på hyggelige signaler i det reviderte budsjettet rundt innovasjon og nyskaping.

- Jeg synes det er veldig bra at man velger å stimulere til nyskaping gjennom å bevilge flere midler til Siva og Nysnø, i tillegg til at man foreslår en utvidelse av opsjonsordningen, understreker Thommessen.

Med koronavirusets tilbakegang de siste ukene begynner situasjonen å normalisere seg i enkelte deler av samfunnet. For bedriftene ser det imidlertid vesentlig mørkere ut, mener SMB Norge-sjefen:

- Mye tyder på at vi nå har begynt å få litt kontroll på spredningen av coronaviruset, men for bedriftene har vi bare sett begynnelsen på denne krisen. Det er nå den virkelige jobben begynner og hvis man ikke iverksetter nødvendige tiltak for å få fart på økonomien igjen så vil vi se faretruende høye konkurstall fremover, sier Thommessen.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS