NYMASKINEN: Slik presenterer Doosan sin nye 80-tonns beltegraver i arbeid.
NYMASKINEN: Slik presenterer Doosan sin nye 80-tonns beltegraver i arbeid.

Doosans 80-tonns gravemaskin

Nå er Doosan klar med sin nye 80-tonns beltegraver også for Europa. Første maskin går til gruveindustrien i Finland.

Publisert

Modellen Doosan DX800LC-7 er utstyrt med en 6-sylindret Perkins 2506J Steg V motor på 403 kW (548 hk) ved 1800 o/min. I lavserien er topphastighet på beltene 2,9 km/h, i høyserien 4,8 km/h. Skuffekapasiteten er på 4,6 m3.

Største noensinne

Maskinen er den største beltegraveren Doosan noensinne har produsert ved fabrikken. Med en annen motorløsning som oppfyller kravene i Asia er det solgt noen maskiner i der. 80-tonneren ble også vist på Conexpo, og Doosan har ikke lagt skjul på at den også ville komme i Europa med Steg V motor.

- Det er morsomt å registrere at vi nå også får en 80-tonner i beltegraverprogrammet, selv om vi med relativt beskjeden gruvevirksomhet i Norge neppe vil oppleve at maskinen blir blant våre bestselgere. Vi har tidligere også hatt en 70-tonner i programmet, men etter at den forsvant er det hyggelig at Doosan har valgt å gå ytterligere et skritt opp i størrelse, sier daglig leder Tor Anders Høgaas hos Doosan-importør Rosendal Maskin AS i Askim.

Kraftig hydraulikk

Doosan opplyser at nykommeren står i første rekke blant 80-tonnerne når det gjelder hydraulikkapasitet som oppgis til 1008 l/min. og med 343 bars trykk. Selskapets D-ecopower+ teknologi styrer elektronikken med trykkregulerte pumper i lukket senter slik at drivstoffeffektiviteten fra motoren optimeres. Hydraulikksystemet og motoreffekten er synkronisert med tanke på effekt og på å redusere effekttap i systemet.

I tråd med trenden om å sette føreren i sentrum er førerhytta blitt ytterligere oppgradert. 8-tommers touch fargeskjerm, stereo-system, nøkkelløs startsystem, nytt hytteinteriør, forbedret airconditioning, to-stegs seteoppvarming, 360 graders kameraer med oversikt rund baut og LED-lys pakke er noen av nyinnstallasjonene som nevnes. Likedan luftkompressor og luftblåser for rens av førerhytta som opsjon.

Doosan opplyser at maskinen først og fremst er bygd med tanke på drift i gruve- og steinbrudd og for fjerning av masse og lasting av store trucker og dumpere. Med bom på 7,7 meter og stikke på 2,9 meter oppgis gravedybden til 7725 mm. Rekkevidden er på 12672 mm og gravehøyden 11910 mm.