Etter 800 salver, 16.000 bolter i fjellet og 8000 kubikk med sprøytebetong var det tid for gjennomslag i Flotunnelen på fylkesvei 5722 i Stryn i Vestland.

Gjennomslag i Flotunnelen

Lørdag 3. oktober gikk gjennomslagssalven, og det ble hull igjennom fjellet mellom Flo og Veslebygda i Vestland.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Klokken 12.15 ble gjennomslagssalven satt av:

- Det er en helt fantastisk dag, både for Flo og Stryn kommune, sa tunnelforkjemper Kolbein Fridtun som fikk tenne lunta i den siste salven på tunnelen som bygges av Hæhre Entreprenør.

Lang kamp kronet med tunnel

Som representant for innbyggerne på Flo, som lenge har kjempet for sikring av veien sin, fikk Kolbein Fridtun æren av å tenne lunta på siste salve i Flotunnelen.

Kolbjørn og innbyggerne på Flo har kjempet lenge for rassikring av fylkesvei 5722 mellom Veslebygda og Flo. I mange år la de ned mye innsats for å mobilisere lokal- og fylkespolitikere til å støtte deres sak.

De tok også flere turer til Leikanger og fylkestinget for å overtale dem til å prioritere Flostranda.

Uværet Dagmars herjinger i desember 2011 fikk fart på prosessen: Då gikk det flere ras langs stranda, og innbyggerne ble isolert i flere dager.

Sogn og Fjordane fylkeskommune ga startbevilgning til byggearbeidet i budsjettet for 2018. Våren 2019 startet forberedelsene til tunneldriving med sprenging og rydding av forskjæring.

I august samme år smalt første salve på det som er blitt en 3750 meter lang tunnel.

- Dette er en tunnel som folk lokalt har kjempa for i mange år, og jeg registrerer at folk gleder seg over at vi er komme langt, og snart kan kjøre trygt mellom Veslebygda og Flo, sier Dina Lefdal, avdelingsdirektør i Vestland fylkeskommune.

Eliminerer raspunkter

Gjennomslaget betyr at prosjektet nå går over i en ny fase. Slike milepæler bør markeres, mener Lefdal.

- Det er viktig å ta seg tid til se tilbake på godt utført arbeid. Ikke minst er det kjekt at vi nå er et steg nærmere å eliminere de stygge raspunktene vi har innover stranda her.

Også varaordfører i Stryn, Torstein Tvinnereim, var enig i at dette var en historisk dag.

- Innbyggerne har levd med utrygge veier, særlig vinterstid. De har sendt barna sine nedover veiene her uten å vite om det kommer et ras. Dette er en stor dag for Stryn, og en stor dag for Flobygda spesielt, sa Tvinnereim.

Powered by Labrador CMS