Skal bruke 10-20 milliarder kroner i året på å bli klimavennlig

Europas største produsent av jernmalm, LKAB, starter massiv utslippsreduksjon med datadrevet gruvedrift

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

LKAB produserer 80 prosent av Europas jernmalm, med gruver i Nord-Sverige og eksport fra Narvik. Konsernet har 200 ansatte i Norge.

Nå har det svenske statseide industrikonsernet startet en ny plan for å bli karbonnøytrale.

- Dette er det største vi kan gjøre for klimaet i Sverige, sier adm. direktør Jan Moström.

For å bli utslippsfrie innen 2045, har LKAB lansert en av de største industrielle investeringsprosjektene i Svensk historie. De skal nå bruke 10-20 milliarder kroner årlig for å omstille produksjonen til å bli klimavennlig, i et stålmarked som anslås å vokse med 50 prosent de neste 30 årene.

Løsningen LKAB innfører brukes av og for:

  • 3800 ansatte i Sverige, 300 i England og 200 i Norge
  • 20 LKAB-felt, hvorav fem er i Sverige
  • 10 datterselskaper
  • 12 land
  • 4 100 aktive brukere innen vedlikehold / innkjøp
  • 90.000 innkjøpsordrer
  • 160.000 fakturaer
  • 140.000 arbeidsoppgaver

- Vi setter nye standarder for industrien globalt

For å nå målene, er det avgjørende med modernisering gjennom digital automasjon. Derfor har selskapet tatt i bruk nye digitale verktøy fra IFS, for å etablere en ny standard for datadrevet gruvedrift.

- Reisen LKAB har begynt på, vil forandre den globale jern- og stålindustrien og sette nye standarder for hvordan gruver digitaliseres og styres. For å lede bransjen mot mer ansvarlig og ressurseffektiv gruvepraksis, trenger vi den aller beste teknologien for å sikre at våre medarbeidere og ressurser forvaltes effektivt og trygt. IFS er en åpen løsning som vil koble til vår teknologiske ryggrad og støtte våre nåværende og fremtidige behov, sier Markus Petäjäniemi, senior VP i LKAB.

Datateknologi

En viktig faktor for LKAB, var å utstyre ansatte med intuitiv, brukervennlig mobil teknologi. Basert på sine robuste evner innen vedlikehold og logistikk, samt RESTful API-er basert på OData-standarden og nettleserbasert brukergrensesnitt, valgte LKAB en skybasert løsning fra IFS, som har sitt nordiske hovedkontor i Asker.

- Dette er en milepælsavtale, og vi er beæret over å ha blitt valgt av LKAB for å hjelpe med å innlede en ny æra innen gruvedrift. Vi har støttet EAM-prosesser i ressursintensive industrier siden 1980-tallet og vi er glade for å kunne ta med oss vår erfaring i dette spennende prosjektet. Vi ser frem til et langt og gjensidig fordelaktig partnerskap, sier Elni Kulmer, direktør for IFS Nordics.

Største jernmalmgruve i verden

Etablert i 1890, produserer det statlige LKAB 80 prosent av jernmalmen i Europa og driver den største underjordiske jernmalmgruven i verden.

For å nå miljømålene har selskapet begitt seg ut på en helhetlig digital transformasjonsreise for å sikre innsyn og konsolidering av prosesser og data. LKABs mangfoldige virksomhet innebærer alt fra kunderelasjoner til underjordiske aktiviteter, utvikling og transport. Driften av denne verdikjeden er basert på klare prosesser og velfungerende IT-systemer.

Powered by Labrador CMS