I DRIFT: Tiltrotatoren Marttiini MRT42 er montert på en Cat 336F på drøyt 40 tonn, og duoen benyttes til å grave vannledningsgrøfter.

Kjempe-tilten fra Marttiini

MARTTIINI: Maskinentreprenøren PK Strøm AS fra Rognan i Saltdal kommune i Nordland har tatt i bruk en tiltrotator man ikke ser mange av. Trolig er det bare én i kongeriket.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

Tiltbeistet Marttiini MRT42 veier ikke mindre enn 2020 kg, men så er det da også en tiltrotator for grove gravemaskiner. PK Strøm har montert den på en Cat 336F på drøyt 40 tonn, og benytter for tiden tilt og maskin til å grave en ni km lang vannledning.

- Det er mye lettere å grave vannledning i løsmasser med en 40-tonner med tilt. Man får skråningen fin med det samme, sier eier Pål Kenneth Strøm til A&T.

Første i Norge

- Dette er den første som leveres av sitt slag i Norge, hvordan endte dere opp med å bli den første som kjøper en slik?

FORNØYD: Eier Pål Kenneth Strøm hos Maskinentreprenøren PK Strøm AS er fornøyd med den nye Marttiini-kjempen.

- Dette var den eneste i så stor størrelse (G-90 feste) som vi fikk tak i, men Marttiini står ikke tilbake for noen andre. Nå har vi brukt den i fire-fem måneder, og det har ikke vært noen feil. Man er kanskje litt skeptisk til å kjøpe nye ting, men vi er ikke redd for å kjøpe flere, sier Strøm som har rundt 55 ansatte i bedriften.

Utprøvd i Finland

Det er Silva System AS som har levert tiltrotatoren, og daglig leder Roy Holseter sier det er et utprøvd produkt som er satt i drift i Nordland.

- MRT42 har vært på markedet siden 2018 og har vist seg å holde hva den ble lovet. Den tåler juling, mye juling, sier Holseter.

Tekniske data

Kort oppsummert er Marttiini-kjempen beregnet for bæremaskiner fra 28-50 tonn, og den kan leveres med både G-90 og S-90 fester. Tiltsylindrene er innebygget, og vendt opp ned slik at man ikke skader stempelstangen. Ventilen sitter i koblingen, noe som gjør at man har lite slanger og utsatte komponenter mellom tilt og selve rotordelen.

Selve konstruksjonen beskrives som lav og kompakt. Holseter opplyser at tiltsylindrene har 40 graders tiltvinkel. Rotasjonsmoment er 14,5 kNm. Videre er lagerhuset fettsmurt, og sentralsmøring kommer som standard. Tilten har høytrykksvivel, oljebehovet er 100 l/min og arbeidstrykket er maks 21 MPa.

Powered by Labrador CMS