KRAN: Her testes kransimulatoren. Føreren ser alt den trenger inne i brillen. Skjermen bak viser det samme som føreren ser.

Kransimulator med VR-briller

Den svenske simulatorutvikleren Tenstar kommer stadig med nye løsninger og funksjoner.

Publisert

Simulatorer benyttes ofte til opplæring i å styre maskiner og har vært på markedet i flere år. Tenstar fra Sverige har siden 2009 levert mer enn 1000 simulatorer ut i markedet, og nå er den årlige produksjonen på 200 til 250 enheter i året. Etterspørselen er med andre ord økende, og eier Freddy Lund sier til A&T at han ser etter to nye selgere i Norge (Oslo og Trondheim).

STOR UTVIKLING: Svenske Freddy Lund og hans Tenstar utvikler stadig nye løsninger, og ofte benyttes VR (briller) som skjerm for førerne.

På Bauma presenterte selskapet en ny løsning for mobilkraner, uten at føreren forholder seg til skjermer som ofte er vanlig. Kranløsningen benytter VR-teknologi, altså at føreren har på «briller» som består av en skjerm inne i brillen der man får hele prosjektet foran seg ut fra hvordan man vender og vrir på hodet.

VR-teknologi benyttes i en rekke andre løsninger fra Tenstar også. For eksempel løsningen VR WA MME (Multi Machine Environment) der opptil fire brukere kan jobbe i samme prosjekt og må forholde seg til hverandre og motta og sende beskjeder.

Eller løsningen VR WA Machine som består at introduksjon eller inspeksjon av en maskin. Introduksjon er opplæring av maskinen og hva som sitter hvor, mens inspeksjon går mer på daglige rutiner som smørepunkter og bytte av filter etc. Man går rundt «i løse lufta», men inne i VR-brillen går man rundt maskinen og ser hvor de ulike komponentene er.

Powered by Labrador CMS