LANG, LENGRE; LENGST: Kobelco-langgraveren markerer seg tydelig i «terrenget». Foto: Espedalen Maskin
LANG, LENGRE; LENGST: Kobelco-langgraveren markerer seg tydelig i «terrenget». Foto: Espedalen Maskin

Norges første Kobelco langgraver til GS Maskin

FLERE MULIGHETER: GS Maskin AS fra Kragerø har tatt i bruk landets første Kobelco med langt graveaggregat.

Publisert

Daglig leder og eier av firmaet i Sannidal (ca. en mil utenfor Kragerø), Asbjørn Pedersen, sier han ser et stort potensiale med å skaffe en «langgraver».

- Det er mange jobber rundt her som vi kan trenge en slik maskin på. Vi har også mange oppdrag der vi kan klare oss med en tradisjonell gravemaskin, men vi ser samtidig at jobben kunne blitt gjort langt raskere med en langgraver. Derfor tenkte vi at vi skulle prøve en slik en, sier Pedersen.

En av få

Firmaet har blant annet hatt jobber med bygging av landtak for sjøledning, der en slik type gravemaskin kunne vært hensiktsmessig. Det kommer ut slike oppdrag i ny og ne i området.

FØRST: Kjetil Espedalen (t.v.) hos Beck Maskin-forhandler Espedalen Maskin, sammen med Asbjørn Pedersen fra GS Maskin. Foto: Espedalen Maskin
FØRST: Kjetil Espedalen (t.v.) hos Beck Maskin-forhandler Espedalen Maskin, sammen med Asbjørn Pedersen fra GS Maskin. Foto: Espedalen Maskin

- Det er ikke så mange slike maskiner i området rundt oss, og jeg vil tro det kan bli en del utleie av den også, sier Pedersen.

Kobelco SK260NLC-10 er benevnelsen på 28-tonneren som er drøyt to tonn tyngre enn en standard SK260-maskin. Lengre graveaggregat og litt ekstra vekt i stussen, må «ta skylden» for det. Maskinen er utstyrt med en Steg V Hino-motor med effekt på 188 hk. Rekkevidden er 18,5 meter rett ut. Maks gravehøyde er 14,5 meter (14 meter ut fra senter på maskinen), og maks gravedybde er 15 meter (8 meter ut fra senter på maskinen).

Raskt levert

Første oppdrag for den langstrakte 28-tonneren blir i forbindelse med bygging av et leilighetskompleks i Porsgrunn. Området er veldig bløtt, og rekkevidden på 18,5 meter rett frem kommer til sin rett her.

Langgraveren blir den syvende Kobelco-maskinen Pedersen kjøper, og leveringstiden slo positivt ut for valget av Kobelco denne gangen. Men det var ikke hele grunnen.

- Vi bestemte oss i vinter og Kobelco hadde kort leveringstid. Det er også veldig lite feil med Kobelco-maskinene vi har hatt. Maskinene fungerer veldig bra, sier Pedersen.

Ble de første

Pedersen ble altså den første kjøper av en Kobelco langgraver i Norge, og Kjetil Espedalen i Espedalen Maskin AS ble først i kongeriket til å selge en slik Kobelco-graver. Det er Espedalen som bekrefter overfor A&T at dette er den første av sitt slag her til lands.

STREKKER SEG: Her illustreres det tydelig at man får tak i masser og har muligheter utover det som er vanlig med maskiner med tradisjonelle graveaggregater. Foto: Espedalen Maskin
STREKKER SEG: Her illustreres det tydelig at man får tak i masser og har muligheter utover det som er vanlig med maskiner med tradisjonelle graveaggregater. Foto: Espedalen Maskin

- Det er kjempemoro å få levere denne og samtidig være med å leke med de store, sier Kjetil Espedalen som sammen med kona eier og driver Espedalen Maskin. De har base i Bø i Telemark med kontor, lager og serviceverksted, og de har en ansatt servicemekaniker. Kjetil jobber både med salg og service av Kobelco for Beck Maskin AS.

- Jeg har solgt Kobelco for Beck Maskin i snart syv år, og det har gått over all forventning. Salget har vært på mellom 20-30 maskiner i året, sier Espedalen.

Han var 11 år i Pon Equipment før han startet for seg selv. Først skrudde han på Cat-maskinene, og deretter solgte han dem. Etter at han sluttet i Pon, begynte han som frilans servicemekaniker og kom i gang med egen virksomhet. Han savnet imidlertid også salg av maskiner. Da Beck Maskin AS (sammen med Entrack AS) fikk agenturet på Kobelco i Norge høsten 2013, ringte han Beck Maskin (som fikk Kobelco-agenturet bl.a. i Telemark). I mai 2014 solgte han sin første Kobelco-maskin.

Fakta: GS Maskin AS

Etablert av Asbjørn Pedersen og en kollega i Sannidal (like utenfor Kragerø) i 2005

Pedersen tok over hele selskapet i 2008

Firmaet har 35 ansatte, 16 gravere, 6 lastebiler, 3 borerigger, samt grov- og finknuseverk. Bedriften har to masseuttak

Omsetning siste år var 90 millioner, og selskapet kan ta kontrakter på (minst) 50-80 millioner kroner.

Godt med jobber i området, og full ordrebok ut åre

Powered by Labrador CMS