10 000 ÅR GAMLE SPOR: Arkeologene Camilla Rustad og Øystein Skår med flintsteiner etter de første menneskene som bodde på Vestlandet for tusenvis av år siden.

Planområdet til E39 Stord-Os inneholder 10.000 år gamle skatter

Siden 2021 har feltarkeologer i Vestland fylkeskommune funnet 206 boplasser i området som er planlagt for den fremtidige traseen til E39 Stord-Os.

Publisert

Statens vegvesen har finansiert arbeidet som ble satt i gang som del av reguleringsplanen for E39 Stord-Os (Hordfast). Vestland fylkeskommune har utført de arkeologiske registreringene.

Nå er utgravingene avsluttet i det som er blitt det største arkeologiske registreringsprosjektet noen gang i Vestland.

– Fylkeskommunen har her utført et viktig og grundig stykke arbeid. Funnmengdene til nå i prosjektet er formidable. Svært mye av denne nye kunnskapen om den eldste delen av historien vår, hadde ikke blitt tilgjengelig uten prosjekteringen av E39, sier planleggingsleder Ellen Slinde i Statens vegvesen.

Arkeolog Øystein Skår sier man kan ha funnet sporene etter de første menneskene i Vestland. Han har ledet registreringene i den fremtidige traseen for E39 Stord-Os (Hordfast). I Bjørnafjorden, Tysnes og Stord kommuner har funnet førhistoriske boplasser som er opp til 10.000 år gamle.

HULL: Arkeolog Øystein Skår har ledet registreringene i Bjørnafjordern, Tysnes og Stord. I dette 70 centimeter dype hullet på Lepsøy fant han og Camilla Rustad spor etter menneskene som levde på Vestlandet for 10.000 år siden.

De fleste av de 206 boplassene er fra steinalderen, men det er også boplasser fra bronsealder, jernalder og middelalder.

Funnene er fra tidsperioden helt tilbake til for 10.000 år siden og opp til år 1200.

Powered by Labrador CMS