Badger 470 TM teleskopbom-graver som er lastebilmontert.
Badger 470 TM teleskopbom-graver som er lastebilmontert.

Grøftespesialist fra USA

Gravemaskiner med teleskopbom er et sjeldent syn i Norge. I USA er det annerledes. Der lager flere produsenter denne typen gravere, både med tradisjonelt hjulunderstell og påmontert lastebil.

Det Minnesota-baserte selskapet, Badger Equipment Company, har den raske graveren 470 TM i sitt sortiment med teleskopbom-gravere.

En av fordelene med denne lastebilmonterte gravertypen er at den flytter seg langs veien selv. Dermed slipper man å bruke tid og penger på å bli flyttet mellom arbeidssteder på en svanehenger eller liknende. Topphastighet er 96 km/t.

Lav graver

En annen stor fordel er at teleskopbommen har en lavere arbeidshøyde enn gravemaskiner som har bom og stikke. Den ideelle jobben for Badger 470 TM er grøftegraving og -rensking. Den kan flytte seg raskt mellom gravesteder og begynne å grave med en gang den er framme. Den har mindre problemer med å grave under lave bruer enn sine slektninger, stikkegraverne.

På grunn av den lave arbeidshøyden, er den også aktuell til gruvedrift. Teleskopbom-gravere er også mye brukt til planeringsarbeid. 470 TM har en rekkevidde på over ti meter. Motoren er en 6,7 liter Cummins på 215 hk. Firehjulstrekk er tilgjengelig som ekstrautstyr.

De av dere som har Anlegg&Transport nummer 8 fra 2003 i samlingen kan  lese om teleskopbom-graveren Gradall XL 3300 hos maskinentreprenør Sverre Greaker i Østfold.

 

Forsiden nå