En Cat 323F Z-line i konseptversjon står på Pons område på Vei og Anlegg 2018.

Her vises Cat Z-line

Elektrisk drevne Cat 323F Z-line er bygget om til elektrisk drift fra en vanlig 323F av norske Pon Equipment AS.

Denne artikkelen ble publisert for over 5 år siden.

Den står på området til Pon Equipment AS på Vei og Anlegg 2018 på Hellerudsletta 2. til 6. mai, der den vises i bruk av representanter for det norske selskapet.

- Det er viktig for oss å vise markedet at dette fungerer, sier prosjektleder Z-line hos Pon Equipment AS, Eivind Hafslund til AT.no.

Men ikke bare det; i en konservativ bransje bør det ikke være store maskinforandringer heller.

- Hele konseptet, er at det skal være så likt som mulig på ytelser og dimensjoner. Det er bare drivkilden som er det nye på Z-line, sier prosjektlederen.

Regnestykke

Prosjektleder Z-line hos Pon Equipment AS, Eivind Hafslund i førerhuset på Z-linen. Eneste synlige forskjellen er en ekstra skjerm som viser tilstanden på batteridriften.

Z-line koster ca. tre ganger så mye å kjøpe som en konvensjonell maskin av samme størrelse. Men det er ikke hele regnestykket:

- Etter 10.000 til 12.000 timer spares ca. en million kroner i driftsutgifter med strøm versus diesel. I tillegg dekker Enova inntil 40 prosent av merkostnaden på en elektrisk maskin i forhold til prisen på en tilsvarende dieselmaskin, sier administrerende direktør, Erik Sollerud, i Pon Equipment AS.

Slik ser den ekstra skjermen ut på prototypen (den til høyre). Det kan bli en helt annen skjerm når Z-linene settes i produksjon.

Veidekke er i skrivende stund den eneste som har bestilt en Z-line.

Maskinen som vises på Vei og Anlegg 2018 er en konsept-maskin. Den som Veidekke skal ha, er under oppbygging og skal etter planen overleveres i månedsskiftet august/september 2018.

Z-line i alle størrelser

Pon Equipment AS skal bygge fem til ti Z-line gravemaskiner i 2018. Hvilke modeller det er, kommer blant annet an på hvilke modeller som etterspørres.

- Vi kan bygge alle til alle Cats gravemaskiner. Vi har funnet en løsning som fungerer. Resten handler om skalering og tilpassing til maskiner i forskjellige størrelser, sier 

Powered by Labrador CMS