Lasse Kjus (t.v.) og Stig Plukkerud står bak Hafjell Maskin AS som har grunnarbeidene på fjellandsbyen NorgesSki AS bygger på Hafjell.
Lasse Kjus (t.v.) og Stig Plukkerud står bak Hafjell Maskin AS som har grunnarbeidene på fjellandsbyen NorgesSki AS bygger på Hafjell.

Lasse Kjus «digger» gravemaskiner

Husker du denne saken om maskinfører Lasse Kjus i A&T nummer 9, 2003? Den er skrevet av Hans Fossum.

Dette er gøy, sier Lasse Kjus, i korrekt kjørestilling like før start.
Dette er gøy, sier Lasse Kjus, i korrekt kjørestilling like før start.

Fartsglade alpinister med OL- og VM-medaljer fra stupbratte utforløyper, kan ikke være særlig redd for mye. Vårt alpin-ess Lasse Kjus er av slik kaliber. Å kaste seg utfor alpinløypa i Hafjell med en 26 tonns gravemaskin, er derfor en utfordring Kjus tar på strak arm. Utstyret må jo testes før "konkurranse"; Kjus'ern har nemlig kjøpt gravemaskin og suser nå inn i anleggsmarkedet.

LES OGSÅ:

Det betyr ikke at den glimrende alpinisten med 13 OL- og VM-medaljer har lagt ski og støvler på hylla. Til vinteren er han igjen på plass i stupbratte fjellsider på jakt etter flere seire, men på sikt blir det skiskole, NorgesSki AS og Hafjell Maskin AS som blir hovedbeskjeftigelsene til den olympiske mester.   

Utbygging i Hafjell

Lasse Kjus (32) har etablert forretningsvirksomhet på Hafjell i Øyer kommune sammen med barndomsvenn Stig Plukkerud fra Øyer. For halvannet år siden etablerte de NorgesSki AS med eierskapet likt fordelt på familiene Kjus-Plukkerud. Firmaet har som  målsetting å være en nyskaper og trendsetter innen utvikling og ferdigstilling av fritidsboliger. Og i slutten av juni sa Øyer kommunestyre ja til firmaets utbyggingsplaner av Hafjell Fjellandsby som omfatter 386 hytter/leiligheter over en utbyggingsperiode på 8-10 år.

Hytter og alpinbakke

Første byggetrinn med opparbeidelse av et skitorg (sevicesenter) og en alpinbakke (Kjusløypa) på én km med snøanlegg i tilknytning til nåværende løype, er allerede i gang. Arbeidet med VA-tilknytning for de tre første hyttetunene (ca. 40 enheter) i fjellandsbyen skal også være avsluttet i løpet av oktober.

Anleggsarbeidet i forbindelse med det nye hytte-/løypeprosjektet utføres av Hafjell Maskin AS som er et datterselskap av NorgesSki AS.

26 tonns gravemaskin

Barndomsvenn Stig Plukke­rud (30) er en dreven "anleggsslusk" og daglig leder i Hafjell Maskin AS. Han har fagbrev som maskinfører og har jobbet i Statens vegvesen og hos private entreprenører. Plukkerud har også vært ansatt i Hafjell Alpinsenter som er en viktig medspiller i prosjektet til NorgesSki AS.

Maskinfirmaet med fire ansatte kjøpte sin første gravemaskin ved påsketider, og beltemaskinen Komatsu PC240-7 LC (26 tonn) har siden vært i anleggsdrift på det nye anlegget til Kjus/ Plukkerud. Salgsingeniør Dag Bråthen, Hesselberg Maskin, har også levert tilsvarende maskin til Helle­berg & Sønn, som er leid inn som underentreprenør. Begge 26-tonnerne er ekstrautstyrt med hydraulisk HK-feste (KM09) fra Klepp Mek. og Lincoln sentralsmøring. I førerhyttene er det montert hands free-opplegg for mobiltelefon.

Lasse tegner - Stig graver

I den nye Kjusløypa på en kilometer skal det flyttes ca. 25.000 m3 masse, og den jobben tar Stig Plukkerud seg av. For arbeidsfordelingen mel­lom de to kameratene er klar.

- Lasse tegner løypa og jeg flytter massene, sier Stig Plukkerud mens vi venter på den olympiske mester. Han ligger allerede halvtimen etter tidsskjemaet denne lørdagen i slutten av juni. Sesongfor­beredelsene til kommende alpinsesong er i gang, og Kjus er blitt forsinket fra et treningsopphold vestpå.

Dag Bråthen (t.h.), Hesselberg Maskin, Stig Plukkerud, Hafjell Maskin AS og Torger Helleberg, Helleberg & Sønn, Gausdal, som også fikk levert en Komatsu PC240-7 LC ved påsketider.
Dag Bråthen (t.h.), Hesselberg Maskin, Stig Plukkerud, Hafjell Maskin AS og Torger Helleberg, Helleberg & Sønn, Gausdal, som også fikk levert en Komatsu PC240-7 LC ved påsketider.

Ikke skuggeredd

Omsider kommer Kjus - og går direkte på sak.

- Jeg kan vel kjøre maskinen opp dit vi skal ta bilder? Jeg har ikke mer enn et par timer bak spakene, men dette er gøy, sier alpinist Kjus og svinger seg spenstig inn i førerhytta, griper resolutt de to pilotspakene og gir full gass på maskinens 186 hester oppover i den nye Kjusløypa. Et stykke oppe i bakken svinger han overvognen rundt til gravestilling og senker graveaggregatet kjapt ned i massene.

- Han er ikke skuggeredd, han har jo ikke kjørt mye, sier Stig Plukkerud og rusler oppover i bakken for å gi kamerat Kjus noen gode råd om kjøring med gravemaskin. Mykere bevegelser og ikke så aggressiv kjøring mellom "portene", var kanskje et par av rådene Plukke­rud kom med. For Kjus hadde tydelig lagt opp kjøretaktikken etter "alt hva reimer og tøyler kan holde". Det kan lønne seg i skiløypa, men ikke med en 26-tonner under føttene.

Alpinmesteren får neppe særlig tid til mange timer bak spakene utover høsten og vinteren. Forberedelsene til årets skisesong har vært i gang lenge, og terminlisten med konkurranser verden over er fullpakket. Etter endt sesong derimot, blir det mer tid til maskinelle sysler, og ikke bare med 26-tonneren. I begynnelsen av august fikk "maskinentreprenør" Lasse Kjus og Hafjell Maskin AS levert sin andre Komatsu-maskin, beltegraveren PC130-6 på 13 tonn.

Alpinist Kjus ned det siste bratthenget mot mål.
Alpinist Kjus ned det siste bratthenget mot mål.

Forsiden nå