Her er gjengen som har laget skuffa, fra venstre mot høyre: Ismaili Bujar, Richard Zidemans, Kenneth Skarås (arbeidsleder), Roar Nilsen (verksmester), Tor Arnfinn Fotland, Sayed A. Mohammed, Cjuro Petrovic, Glenn Kveland.

Rekord-skuffe levert

For kort tid siden leverte Flekkefjord Produkter denne gravemaskinskuffen til T. Stangeland Maskin. Skuffen på 2800 liter er ny rekord for Flekkefjord-produsenten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen ble publisert for over 10 år siden.

Graveskuffen som skal sitte på en 40-45 tonns beltegraver veier 3,5 tonn og er 190 cm bred. Normalt er leveringstiden for de store skuffene rundt fire uker, men denne kjempen har tatt noe lengre tid.

- I mars får vi ny manipulator fra Tools her i Flekkefjord. Denne kan brukes til produksjon av skuffer opptil fem tonn, og vi skulle gjerne hatt den til produksjon av denne skuffen også, sier verksmester Roar Nilsen.

Fant løsning

Mangelen på «rett» utstyr satte ikke en stopper for Flekkefjord-bedriften som produserte 520 enheter og omsatte for 9,3 mill. kr. (salg og service) ifjor. Da T. Stangeland Maskin kom med forespørselen, var det bare å svinge seg rundt og finne en løsning. Peder Halvorsen Industrier som holder til i Kvinesdal et par mil unna, hjalp til med valsingen av Hardox-stålet. Bunnen består av 16 mm stål og sidene av 40 mm.

Med jobben for T. Stangeland Maskin som årlig kjøper 20-30 skuffer av Flekkefjord Produkter, har produsenten tatt neste steg i utviklingen.

Produsere for 50-tonnere

Fremdeles representerer ikke 40-tonnsmaskinene volumet i Norge, men det er økende etterspørsel etter større skuffer. Med den nye manipulatoren på plass er Flekkefjord Produkter «rigget» for å lage skuffer til 50-tonnsmaskiner.

- For syv-åtte år siden tipper jeg at 80% av produksjonen vår var til gravemaskiner under 10 tonn. Nå er 70-80% til gravemaskiner over 10 tonn, sier Nilsen.

Økonomiske skuffer

En annen trend han ser, er at skuffene blir kortere og bredere for å få «mer krefter i dem». Dette er drivstoffbesparende, noe som er et stadig viktigere tema for mange entreprenører i et marked der marginene er små.

- Vi opplever at entreprenørene kjøper det utstyret de ønsker seg og velger produkter som er tilpasset norske forhold, sier Nilsen.

Dette sender diskusjonen videre inn på temaet import av skuffer. Noe utstyr som produseres for utenlandske forhold, kan etter Nilsens mening ikke brukes i Norge. Han bruker en importert bruktmaskin med skuffe fra England som et typisk eksempel på utstyr som ikke fungerer i Norge.

- Skuffene som sitter på disse maskinene, har en firkantet utforming som passer dårlig til arbeid i stein, sier Nilsen.

 

Powered by Labrador CMS