Den eneste ”norske” mobilkranen på Bauma denne gangen fant vi hos Tadano Faun, T. O. Bulls 50-tonner, ATF 50G-3.
Den eneste ”norske” mobilkranen på Bauma denne gangen fant vi hos Tadano Faun, T. O. Bulls 50-tonner, ATF 50G-3.

Tadano Fauns USA-nyhet

Store nyheter på området mobilkraner var det ikke hos Tadano. Den befant seg på standen i form av en tøff amerikaner. Mange var uforberedt og fikk regelrett "hakaslepp" da de oppdaget en bredbent beltekran med teleskopbom som det sto Mantis på.

Som tidligere rapportert i A&T kjøpte Tadano den amerikanske kranprodusenten Mantis Corporation i 2009. Målet var at Tadano skulle presentere en kran som bekreftet oppkjøpet, og den utstilte kranen, Mantis GTC-700EX, var i seg selv en nyhet.

Pick and Carry

GTC-700EX har en kapasitet som gjør den istand til å løfte 70 tonn på radius3 meterog spasere med lasten i en hastighet på maks.2,8 km/h. Skal den svinge lasten 360 grader, må beltevangene skytes ut i full bredde på5,69 meter. Beltene kan trekkes inn igjen for annet arbeid til3,81 meter, og for transport kan de dras videre inn til3 meter.

Mantis-nyheten har flere sterke sider enn ren "løft-og-bær"-kapasitet. Takket være lav egenvekt på 15,9 tonn og lavt tyngdepunkt kan den forsere skråninger brattere enn man tror er sant. Men det hevdes i Tadanos omtale av kranen at takket være Cummins-motoren på 260 hk og et høytrykks hydraulikksystem kan den klare stigninger på 68%.

Når det gjelder arbeidshøyde, oppgis maks. krokhøyde på49,4 meter. Bommen er34 meter, og med en bomforlenger på9,1 meterog6 meterjib, blir det med litt maskinhøyde i tillegg49,4 meter. Ellers hører det med til spesifikasjonene at kranen både kan løfte og teleskopere bommen med full last, 70 tonn.

Forsiden nå