Den nye totrinns snøfreseren fra Globus går i omfattende tester i vinter.
Den nye totrinns snøfreseren fra Globus går i omfattende tester i vinter.

Totrinns snøfreser fra Globus

Globus AS i Brumunddal tester nå en prototype på totrinns snøfres for montering på større traktorer. Den vil etter alt å dømme bli satt i serieproduksjon utpå høsten.

Globus har produsert snøfresere endel år og har sett at utviklingen går i retning av stadig større traktorer.

- I første omgang medførte det at vi utviklet større og kraftigere typer av vår tradisjonelle V-fres. Nå går vi altså videre med totrinns fresere, sier Lars Øvergaard, som er salgs- og markedsansvarlig hos Globus.

- Store traktorer med stadig kraftigere utstyr gjør at også freserne må gjøres kraftigere for å holde i intensivt bruk, sier han.

Bedre for våt snø

Det som skiller en totrinns fres fra en konvensjonell ett-trinns V-fres, er at førstnevnte i tillegg til viften som blåser snøen bort, også har en skrue som sørger for å mate snøen bakover til viften.

- Fordelen er først og fremst at våt og tung snø ikke pakker seg så lett, sier Øvergaard. - Ikke minst kunder fra fjordstrøkene etterspør i økende grad totrinns fres. Her i innlandet, hvor temperaturen overveiende er lavere og jevnere og snøen dermed tørr, gjør en V-fres som regel jobben på en god måte.

Prototypen i test

Den første prototypen på to-trinns-fresen fra Globus var klar da vinteren startet. Nå skal den gå i omfattende tester gjennom hele vinteren. Øvergaard forteller at det kan bli aktuelt å lage ytterligere et par prototyper, slik at man kan få testet løsningen ekstra godt. Det vil helt sikkert bli noen mindre endringer underveis, men den nye fresen er snart produksjonsklar.

- Vi bygger en kraftig fres for profesjonelt bruk, og vi sysler også med tanker om å ta frem en noe lettere variant, sier han.

Serieproduksjon av totrinns snøfreser blir en gedigen jubileumsgave fra Globus til seg selv. Bedriften kan i år feire sitt 100-årsjubileum, riktignok med flere eiere underveis, men hele tiden med mekanisk produksjon i Brumunddal.

Øvergaard forteller at salget av snøfreser har gått strykende den siste tiden. - Likevel ser vi oss om etter flere forhandlere. Vi har kapasitet til å produsere mer, avslutter han.

 

Forsiden nå