SYMASKIN: Symaskinen er godt plassert bak «førerstolen» i Magnus Almes lastebil-systue.

Driftig 16-åring innreder lastebiler

For et par år siden satt Magnus Alme og kjedet seg i en skoletime, og som mange andre 14-åringer kikket han på YouTube. Der og da ble en spire sådd.

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

SPILL: I den hjemmelagde lastebilhytta er det egen førerplass for å kjøre lastebil i Euro Truck Simulator. Her i en Bøstrand-bil med slep-kombinasjon. En slik kombinasjon har Magnus Alme lyst til å kjøre på ekte i fremtiden.

Magnus interesserte seg for lastebiler, hvilket ikke var noen stor overraskelse. Gutten fra Sandane i Gloppen kommune i Vestland, er nemlig oppvokst med en far som er lastebilmekaniker. Magnus var allerede i ung alder med faren i verkstedet for å hjelpe til, blant annet med å montere lys.

Så tilbake til denne skoletimen da han kjedet seg og kikket på YouTube. Der så han filmer om hvordan førerhytter på lastebiler ble innredet, og dette inspirerte 14-åringen. På dette tidspunktet var Magnus sin kunnskap med symaskin begrenset til det han hadde hatt i faget kunst og håndverk i 7. og 8. klasse på skolen.

Hjem for å øve

BAKVEGGEN: I skapene på bakveggen har Magnus Alme plass til materialer til pågående prosjekter.

Nå bar det hjem på gutterommet hvor han begynte å prøve og feile for å lære de ulike sy-teknikkene.

Etter hvert innredet han en alkove på gutterommet som en lastebilhytte, med bakplate og lys.

Ryktet om at en ny ung innreder kunne levere matter, bakplater og gardiner, spredde seg og Magnus begynte å få oppdrag. Rett før koronaen kom, fikk han det første store oppdraget. Daniel Myklebust i Bøstrand Transport skulle innrede hele hytta i lastebilen sin, med bakvegg, gardiner, matter og lys.

Nytt verksted

Etter å ha drevet «businessen» på gutterommet en tid, har Magnus nå flyttet ned i kjelleren i familiehjemmet. Her har han etablert seg med et kombinert verksted og spillerom. Den ene veggen er bygget som førerplassen i en lastebil, med hjemmelaget dashbord, ratt og pedaler. Innredning og gardiner er på plass, sammen med et rikelig utvalg wunderbaum. En skjerm som blir hyppig brukt til Euro Truck Simulator, er montert i «vinduet».

EGET DESIGN: Med eget firma følger det også logodesign, og selvsagt har den unge gutten selv tegnet logoen.

Bakveggen er innredet med en hylle for å lage knapper, samt overskap for å oppbevare materialer. Alt av møbler og hyller, esker og skap er hjemmelaget av Magnus. Når vi ser på finishen og kvaliteten på det han har laget, så kan han åpenbart ha en fremtid som møbelsnekker dersom drømmen om å bli langtransportsjåfør ikke går i oppfyllelse. Magnus begynner nemlig på utdanning til yrkessjåfør til høsten.

Restaurering

Våren 2021 fikk han den foreløpig største oppgaven så langt. Han skulle innrede en Scania 143 som er totalrestaurert. Her ble det også tilbrakt mye tid i «snekkerbua», da det meste av plater og innredning måtte lages på nytt. Arbeidet med denne bilen gikk over noen måneder.

TREARBEID: Det meste av interiørplatene hadde smuldret bort, og måtte erstattes med nye materialer. Magnus Alme har gjort alt av trearbeidet i hytta.

Det blir gjerne et par timer i systua hver kveld, men Magnus er også opptatt med annet. Han er nemlig avløser i to fjøs i uka, samt i helger og ferier. Som om dette ikke skulle være nok, har han enda en ekstrajobb og hjelper innimellom til i et knuseverk.

Stor Tenden jobb

Sist høst jobbet Magnus med interiøret i en Volvo FH som Asbjørn Bennæs kjører for Tenden Transport. Bilen er stylet både innvendig og utvendig med tema «amerikansk trucker».

Vegger og tak er kledd i brunt skinn. Det er montert en rekke lysdetaljer, samt at det er montert høyttalere i både bakveggen og sidedørene. Bilen har også vært en tur hos Stryn-påbyggeren Nomek som har bygd om skjermer, montert spesialbygde skap og rette amerikanske eksosrør langs bakveggen.

Bakpartiet på bilen er bygd om med typiske amerikanske runde lys. Her er alt gjennomtenkt, både med tanke på renhold og brukervennlighet.

RESTAURERING: Denne Scania 143H er totalrestaurert. Mens Magnus Alme bygde nytt interiør, sto bilen på gårdsplassen hjemme hos foreldrene.
TENDEN: Sjåfør Asbjørn Bennæs er godt fornøyd med resultatet i sin Volvo-hytte.
Powered by Labrador CMS